25 februarie, 2019

Adunarea generală a procurorilor din cadrul Parchetului General a decis luni formularea unui punct de vedere în care își declară susținerea protestelor magistraților și opinia exprimată de Secția pentru procurori din cadrul CSM.

Au votat împotrivă Adina Florea, cea propusă de ministrul Tudorel Toader pentru preluarea DNA, și șeful său de la Secția pentru investigarea infracțiunilor din Justiție (SIIJ), Gheorghe Stan, potrivit G4Media.

Procurorii din PG au decis să poarte o banderolă, în semn de protest faţă de modul în care Guvernul, în calitate de legiuitor delegat, a înţeles să modifice legile justiţiei.


Reamintim că tot luni, DIICOT, așa-numitul Parchet Antimafia, a decis suspendarea activității câte patru ore în fiecare zi, până pe 8 martie, în semn de protest față OUG 7, care conține prevederi ce pun în pericol independența sistemului judiciar. În aceste intervale se vor soluționa doar urgențele, respectiv cauzele cu arestați sau alte situații ce nu suportă amânare.

Decizia este una fără precedent în istoria instituției și a fost luată cu o majoritate de 221 voturi, din totalul de 231 procurori prezenți.

De asemenea:

  • s-a convenit trimiterea unei solicitări către Avocatul Poporului, pentru ca acesta să sesizeze CCR în legătură cu OUG 7
  • trimiterea unui punct de vedere Curții de Justiție a Uniunii Europene, care a fost sesizată de mai multe asoicații în legătură cu ultima reglementare vizând legile Justiției

Guvernul a aprobat marți o OUG, care nu a fost pusă în dezbatere publică, ce modifică mai multe prevederi referitoare la procurori cuprinse în legile Justiției (Statutul magistraților, Legea CSM și Legea privind organizarea sistemului judiciar).


Prin această ordonanță, Secția de investigare a magistraților dobândește un grad sporit de autonomie, iar politicul va putea controla mai ușor, în actualul context, numirea șefilor de parchete.

Astfel, șeful Secției va dispune în cazul infracțiunilor ce țin de competența lor, nu procurorul general. Procurorul general nu va mai putea infirma, de acum înainte, actele pe care le consideră nelegale sau netemeinice. Un posibil caz este cel al anchetei ce o vizează pe Laura Codruța Kovesi, anchetată de Secția specială, a cărei desființare a cerut-o Comisia de la Veneția, explicând că ea se poate transforma într-un instrument de presiune asupra magistraților.

De asemenea, a fost modificat și criteriul de accedere la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ). Orice magistrat cu o vechime de 18 ani, atât ca procuror cât şi judecător, poate ocupa un loc la instanţa supremă. Până acum, criteriul vechimii impunea 18 ani doar în funcţia de judecător pentru a accede la instanţa supremă.

Începând de joi, mai multe instanțe și parchete din țară și-au convocat adunările generale și au aprobat formele de protest la care vor apela după OUG 7 – cele mai multe au hotărât suspendarea activității, pe diferite perioade, cu excepția urgențelor.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: