marți

28 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

31 august, 2016

diicotDouă persoane au fost reținute miercuri de procurori ai Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), Serviciul Teritorial Pitești, pentru săvârșirea mai multor infracțiuni, printre care și manipularea pieței de capital.

Prejudiciul din dosar este de 4.364.451 de lei.

Ștefan Terziu și Andrei Terziu sunt acuzați de constituirea unui grup infracțional organizat, manipulare a pieței de capital, spălarea banilor, înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals informatic, potrivit unui comunicat al DIICOT.


În perioada 2008 — 2012 Ștefan Terziu, în calitate de agent delegat de servicii și investiții financiare, aflându-se în raporturi de colaborare cu o Societate de servicii și Investiții Financiare (SSIF), a constituit un grup infracțional organizat, împreună cu Andrei Terziu și Elena Gabriela Neagu, grup care a avut ca obiectiv, în principal, inducerea în eroare și păgubirea clienților societății de investiții financiare, precum și practici de manipulare a pieței de capital.

Mecanismul infracțional dezvoltat de Ștefan Terziu consta în deposedarea victimelor de acțiuni sau de bani prin tranzacționarea repetată a acțiunilor, fără să existe dispoziția prealabilă și scrisă a titularilor acestora, în scopul creșterii artificiale a valorii unor instrumente financiare neatractive pentru piață, urmată de însușirea contravalorii acțiunilor din conturile create exclusiv cu acest scop.

„În acest sens, inculpatul Terziu Ștefan, orientându-se după documentul generat automat de către sistemul informatic constând în confirmarea ordinelor de tranzacționare, i-a determinat pe inculpații Terziu Andrei și Neagu Elena Gabriela să completeze și să semneze atât la rubricile „semnătura agentului”, cât și „semnătura clientului”, falsificând în acest mod ordinele de tranzacționare și constituind astfel arhiva pe luna precedentă.

De asemenea, acesta i-a determinat pe cei doi să-și deschidă conturi de tranzacționare la SSIF pe care le-a utilizat tot el în scopul tranzacționării repetate a unor instrumente financiare neatractive pentru piață, dar a căror valoare a crescut substanțial ca urmare a manipulării pieței de capital efectuată de inculpat”, mai spune DIICOT.


Persoanele vătămate erau convinse să încheie procuri în formă autentică prin intermediul cărora erau cei reținuți acum erau împuterniciți să le reprezinte în fața instituțiilor financiare, inclusiv să deschidă conturi bancare și să efectueze operațiuni pe aceste conturi.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Inculpații au procedat la falsificarea documentelor de deschidere a contului de tranzacționare și a contractului de intermediere împreună cu anexele acestuia, precum și la deschiderea de conturi bancare de unde își însușeau sumele de bani rezultate în urma tranzacțiilor, mai susțin procurorii.

Inculpații reținuți vor fi prezentați Tribunalului Argeș cu propunere de arestare preventivă.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: