Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Braşov a deschis un dosar penal in rem pentru a verifica modul în care au fost stabilite cotele de vânătoare pentru mai multe specii de animale protejate de lege.
Instituţia s-a autosesizat şi a deschis un dosar penal in rem pentru infracţiunile de fals intelectual, conflict de interese, abuz în serviciu şi uz de fals.
„Ne-am sesizat din oficiu în legătură cu atribuirea cotelor de vânătoare pentru infracţiunile de fals intelectual, conflict de interese, abuz în serviciu şi uz de fals, urmând ca după administrarea întregului probatoriu să stabilim dacă există aceste infracţiuni comise de persoanele vizate în materialele de presă“, a declarat joi, pentru Mediafax, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Braşov, Ramona Diaconu.
Sunt vizate persoanele care au realizat studiul prin care se stabileau cote mari pentru vânarea unor animale protejate – 552 de urşi, 657 de lupi şi 482 de pisici sălbatice.
Mai precis, este vorba despre specialiștii de la Facultatea de Silvicultură din Universitatea Transilvania Brașov (UTB), Institutul Național de cercetare-dezvoltare în Silvicultură (fostul ICAS – Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice) și Fundația Carpați.
Investigația a fost declanșată după ce ONG-ul de mediu WWF a semnalat mai multe nereguli:
” Cotele sunt propuse în condiţiile în care ministerul acceptă parţial argumentarea celor care au făcut studiul – un colectiv al facultăţii Transilvania din Braşov, adică doar pentru urşi, lupi şi pisici sălbatice.
Acelaşi studiu nu mai este considerat valabil când vine vorba de stabilirea cotelor pentru râs, deşi nu se oferă vreo explicaţie în acest sens. Mai mult, deşi 6 din 9 experţi din grupul consultativ pe carnivore mari au contestat studiul pe care se bazează hotărârea şi au cerut refacerea lui, opiniile lor au fost ignorate”, se arăta într-un comunicat de presă al WWF.
Emiterea ordinului de ministru privind cotele a fost sistată după izbucnirea scandalului public.
Pressone scrie că personajul cheie în elaborarea acestor cote este Ovidiu Ionescu (foto), cel care cumulează mai multe poziții ce ar putea fi considerate de procurori incompatibile în această afacere.
El este consilier la Ministerul Mediului (funcție din care a elaborat ordinul de ministru), dar și fost director la institutul care elaborează politici cinegetice (acum, simplu angajat), precum și reprezentant al mai multor ocoale silvice.
Din 2008 este şi prodecan al Facultății de Silvicultură din cadrul Universităţii Transilvania din Braşov, iar în perioada 1997-2012 a fost președinte al Fundației Carpați, a treia unitate implicată în elaborarea studiului ce stă la baza stabilirii cotelor de vânătoare.
În prezent, Ionescu este colaborator contractual al Fundației Carpaţi, la care soția sa, Georgeta Ionescu, este manager de proiect, iar fiica sa, Anca Ionescu, vicepreședinte, mai scrie Pressone.
Cu alte cuvinte, el și familia au legături cu cele trei entități autoare ale studiului, iar pe de altă parte, Ovidiu Ionescu este şi președintele Asociației Județene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) Brașov, care a primit până acum mai multe derogări pentru vânarea de exemplare deosebite de urs, de exemplu.