joi

16 mai, 2024

6 februarie, 2024

Procurorul general al României, Alex Florenţa, critică într-un interviu acordat TVR pragul de un milion de euro până la care evaziunea fiscală ar urma să fie dezincriminată dacă prejudiciul este achitat cu penalităţi. În opinia sa, plafonul este prea ridicat pentru o țară cu nivel de dezvoltare al României.

Reamintim că dezincriminarea evaziunii de până la un milion de euro este prevăzută într-un proiect de lege inițiat de liderii partidelor din coaliția de guvernare – Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă. Proiectul a fost adoptat de Parlament, dar se află la Curtea Constituțională, în urma sesizării USR și a partidului Forța Dreptei.

Prevederea privind dezincriminarea evaziunii fiscale de până la un milion de euro dacă prejudiciul este achitat integral a fost introdus de senatorul PSD de Teleorman, Ionel-Dănuț Cristescu, printr-un amendament.


Dezincriminarea din proiectul de lege este condiționată de plata integrală a prejudiciului în termen de 30 de zile de la data constatării de către ANAF, la care se aplică penalități de 15% și dobânzi.

Un milion de euro este foarte mult pentru România

”Cred că limita de un milion de euro este prea ridicată, cel puțin pentru nivelul actual al României. De asemenea, cred că anumite beneficii de acest tip în sensul achitării prejudiciului cu o anumită sancțiune suplimentară ar trebui la rândul lor defalcate în funcție de momentul în care intervine această manifestare de voință pe parcursul urmăririi penale.

Dacă, să spunem, inculpatul apelează la acest beneficiu și înțelege să achite prejudiciul în cursul urmăririi penale evitând astfel cheltuielile de judecată inerente unui proces care se lungește, această penalizare să fie într-un proces, să spunem, 20-25%. Dacă se trece la pasul următor, decide să se judece și în cursul primei instanțe, în funcție de probatoriul administrat, decide să apeleze la acest beneficiu, procentul să fie mai mare – pentru că ai generat deja niște cheltuieli judiciare suplimentare – să spunem, un 50%. Iar dacă decizi până la urmă să mergi până la finalitatea procesului și doar înainte de o hotărâre definitivă de condamnare înțelegi să apelezi la un astfel de procedeu, sancțiunea să fie și mai mare, să fie de 100 % achitat suplimentar față de prejudiciul inițial. Ca și procedeu legislativ nu este o noutate, el există la nivelul multor legislații din Vestul Europei și are menirea în cele din urmă de a sprijini într-o formă sau alta o achitare voluntară din partea inculpatului și de a scurta termenele procedurale în cazul în care se merge mai departe într-un demers penal”, a declarat procurorul general.

****


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: