vineri

10 mai, 2024

12 decembrie, 2023

Liderii coaliției de guvernare, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, au depus la Senat un proiect de lege ce înăsprește pedepsele pentru evaziune fiscală și introduce noi fapte în această categorie de infracțiuni.

De asemenea, proiectul prevede că faptele de mare evziune fiscală, care depășesc cinci milioane de lei, vor fi investigate de DNA, indiferent de calitatea persoanei făptuitoare.

În Expunerea de motive a proiectului se precizează: ”Scopul primordial al legii este recuperarea prejudiciilor cauzate bugetului general consolidat al statului prin faptele de evaziune fiscala și atragerea raspunderii persoanelor vinovate. Raspunderea persoanelor vinovate trebuie să fie proportionala in raport de o serie de factori precum cuantumul prejudiciului, recunoașterea vinovatiei și momentul recunoașterii acesteia, precum și antecedentele penale”.

Noi infracțiuni fiscale


1.Vor constitui infracţiuni de evaziune fiscală şi se pedepsesc cu închisoare de la 2 ani la 8 ani şi interzicerea unor drepturi următoarele fapte săvârşite în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale:

  • evidenţierea, în actele contabile, în factura electronică sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la baza operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive;
  • alterarea, distrugerea sau ascunderea de acte contabile, memorii ale aparatelor de taxat ori de marcat electronice fiscale sau de alte mijloace de stocare a datelor, inclusiv electronice;
  • executarea de evidente contabile duble folosindu-se înscrisuri sau alte mijloace de stocare a datelor, inclusiv cele electronice;
  • folosirea de către contribuabil, cu rea-credinţă, a sistemului naţional privind factura electronică RO e-Factura, în vederea creării aparenţei de legalitate a unor operaţiuni fictive sau disimulării circuitului tranzacţional real al bunurilor/serviciilor;
  • utilizarea de aparate de marcat electronice fiscale care nu sunt conectate la sistemul informatic naţional de supraveghere şi monitorizare a datelor fiscale, potrivit legii, sau alterarea aparatelor de marcat electronice fiscale pentru netransmiterea unor date fiscale sau transmiterea unor date fiscale nereale.

În cazul acestor infracțiuni:

  • Dacă prin faptele prevăzute mai sus s-a produs un prejudiciu mai mare de 500.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, limita minimă a pedepsei prevăzute de lege şi limita maximă a acesteia se majorează cu 3 ani.
  • Dacă s-a produs un prejudiciu mai mare de 1 milion euro, în echivalentul monedei naţionale, limita minimă a pedepsei prevăzute de lege şi limita maximă a acesteia se majorează cu 5 ani.

2. Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 7 la 15 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi orice acţiune sau inacţiune comisă în cadrul unor scheme frauduloase având ca efect diminuarea cu cel puţin 1 milion euro, în echivalentul monedei naţionale, a resurselor bugetului de stat, prin:

  • utilizarea sau prezentarea de declaraţii sau documente false, documente electronice false, incorecte sau incomplete privind TVA;
  • nedivulgarea în mod intenţionat de informaţii privind TVA, atunci când aceste informaţii trebuie divulgate potrivit legii;
  • prezentarea de declaraţii corecte, declaraţii electronice corecte privind TVA pentru a masca în mod fraudulos neplata sau constituirea unor drepturi necuvenite la rambursări de TVA.

Cu mențiunea că se pedepsește și tentativa.

Alte noutăți


Creditarea firmei cu bani proveniți din evaziune fiscală – închisoare între 3 și 10 ani

Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi sau cu amenda operaţiunea de creditare efectuată în mod direct sau indirect de către orice persoană fizică, având drept scop efectuarea unor plăţi cu sume de bani care provin din omisiunea evidenţierii în actele contabile, a operaţiunilor comerciale efectuate şi/sau a veniturilor realizate, a unuia sau mai multor contribuabili.

Nereținerea impozitelor și/sau contribuțiilor – închisoare de la 1 la 5 ani

După alin. 1 de la articolul 6 din Legea pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, care menționează: „Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la un an la 3 ani sau cu amendă reţinerea şi nevărsarea, cu intenţie, în cel mult 30 de zile de la scadenta, a sumelor reprezentând impozite sau contribuţii cu reţinere la sursa”

se introduce un nou alineat:

„Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 an la 5 ani sau cu amendă nereţinerea impozitelor şi/sau contribuţiilor prevăzute în anexa la prezenta lege”.

Prescripția faptelor din Legea pentru prevenirea și combaterea evaziunii

„În cazul infracţiunilor prevăzute de prezenta lege, termenul de prescripţie al răspunderii penale începe să curgă de la data sesizării organului fiscal sau de la data sesizării organului de urmărire penală, dar nu mai târziu de 10 ani de la data comiterii infracţiunii”.

Achitarea prejudiciului în timpul urmăririi penale atenuează pedeapsa

“În cazul săvârşirii unei infracţiuni de evaziune fiscală prevăzute de prezenta lege, dacă în cursul urmăririi penale sau al judecăţii, până la primul termen de judecată, învinuitul ori inculpatul acoperă integral prejudiciul cauzat, limitele pedepsei prevăzute de lege pentru fapta săvârşită se reduc la jumătate. Dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceleaşi condiţii este de până la 100.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se poate aplica pedeapsa cu amendă. Dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceleaşi condiţii este de până la 50.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se aplică o sancţiune administrativă, care se înregistrează în cazierul judiciar.

Dispoziţiile prevăzute nu se aplică dacă făptuitorul a mai săvârşit o infracţiune prevăzută într-un interval de 5 ani de la comiterea faptei pentru care a beneficiat de prevederi”.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

2 răspunsuri

  1. Dupa umila mea parere nu se va intampla nimic.
    Sistemul de pile, cunostinte si relatii va functiona in stil mafiot chiar!😫
    E ca la valoarea punctul de amenda:
    Creste de la 145 la 165 lei!
    Adica nimic!😩

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

2 răspunsuri

  1. Dupa umila mea parere nu se va intampla nimic.
    Sistemul de pile, cunostinte si relatii va functiona in stil mafiot chiar!😫
    E ca la valoarea punctul de amenda:
    Creste de la 145 la 165 lei!
    Adica nimic!😩

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: