joi

18 aprilie, 2024

16 noiembrie, 2012

Pe fondul recesiunii din celelalte state ale eurozonei și a diminuării absorbției exporturilor germane de către țările sud-europene, marcate de austeritate, Germania înregistrează o creștere economică de doar 0,2% în cel de-al treilea trimestru. Iar economiştii germani spun că urmează recesiunea.

Cifrele date publicității de Oficiul European de Statistică Eurostat arată că Estonia are în trimestrul trei cea mai mare rată de creștere economică din eurozonă cu 1,7%. Creșterea germană în schimb a scăzut de la 0,5% în primul trimestru la 0,3% în cel de-al doilea și 0,2% din PIB în cel de-al treilea. Iar Bundesbank-ul a avertizat că vor urma luni de stagnare economică şi de recesiune.

Totuşi Germania predică în continuare austeritatea în UE. Ministrul de finanţe Wolfgang Schaeuble a pledat joi pentru o „o creştere economică sustenabilă”, care nu este mare, dar măcar nu se bazează pe bule imobiliare sau credite de consum, notează EU Observer . „Trebuie să ne străduim să devenim o stability union, unde regulile fiscale sunt respectate”, a declarat Schaeuble, care este convins că doar reformele structurale pot face Europa mai competitivă în relaţia cu China şi India.


Deocamdată însă şi datoria privată a crescut cu 3% în Germania în comparaţie cu anul trecut. Potrivit datelor oficiale, în prezent unul din zece nemţi nu-şi poate plăti datoriile.

Chiar preşedintele german Joachim Gauck a avertizat, în cadrul unui forum economic care a avut joi la Berlin, că ce-i mai rău n-a trecut iar „schimbarea regulilor pentru a împiedica speculaţiile financiare şi abuzurile este un lucru bun, dar ceva tot nu este în ordine în economia germană”.

Şi economiştii germani se arată îngrijoraţi de creşterea economică modestă. „Aceasta a fost deocamdată ultima cifră bună pentru Germania”, a spus Jörg Krämer, economistul-şef al Commerzbank pentru Frankfurter Allgemeine Zeitung . În opinia sa, creşterea economică va fi şi mai mică în cel de-al patrulea trimestru din 2012 din cauza scăderii comenzilor şi a nesiguranţei provocate de criza datoriilor din zona euro. Krämer consideră că economia germană va reveni abia la mijlocul anului viitor la rate de creştere importante.

Dependenţa de zona euro

Germania vinde aproape 40% din produsele sale în zona euro şi 60% în Uniunea Europeană extinsă. Încă din septembrie comenzile industriale s-au diminuat cu 3,3% pentru că cererea din eurozona măcinată de recesiune a scăzut puternic.


Şi exporturile au scăzut pentru prima dată din 2009 încoace. „Exportatorii şi-au sporit vânzările cu 4% în primele nouă luni din 2012, atingând cota de anul trecut de exporturi cifrate la un miliard de euro. Dar în septembrie, exporturile au scăzut cu 3,4 % faţă de anul trecut – primul minus de la începutul lui 2010 şi cea mai puternică scădere din noiembrie 2009 încoace”, scrie cotidianul Die Welt.

Creşterea, oricât de modestă, cu 0,2% a economiei Germaniei în cel de-al treilea trimestru s-a datorat însă tot exporturilor, cât şi creşterii cheltuielilor publice şi private. Marile companii germane în schimb şi-au redus investiţiile în echipamente şi maşinării şi încearcă să-şi ajusteze operaţiunile în contextul scăderii comenzilor.

Siemens AG de exemplu a prezentat pe 8 noiembrie un plan de reduceri în valoare de 6 miliarde de euro pentru a-şi reface profitabilitatea, ca reacţie la scăderea cererii, notează Bloomberg . Alte companii germane se orientează tot mai mult către pieţele emergente, unde există o cerere mare de produse germane de înaltă calitate, mai ales maşini de lux.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: