miercuri

29 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

29 ianuarie, 2012

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat duminică temele pe care le va discuta luni la reuniunea informală a Consiliului European de la Bruxelles.

Şeful statului a declarat că agenda liderilor europeni cuprinde detalii cu privire la Tratatul pentru Stabilitate (celebrul Pact fiscal, ale cărui principii au fost decise la summitul din 9 decembrie 2011), şi că România va avea de făcut unele propuneri cu privire la măsurile de creştere economică şi la cele care ar trebui să prevină efectele unei recesiuni economice pe care analiştii o prevăd pentru UE în cea de-a doua parte a anului 2012.

Problemele pe care Traian Băsescu spune că le va ridica la Bruxelles:

  • Problema funcţionării pieţei muncii unice în Europa, în condiţiile în care românii au restricţii pe piaţa muncii în 9 dintre ţările eurozonei.
  • Problema dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, ca element de ocupare a forţei de muncă şi creştere economică: un plan de înfiinţare şi susţinere cu bani europeni a IMM-urilor.
  • Problema relocărilor producţiei către ţări din Asia de către marile firme europene.
  • Problema termenului de trecere în Constituţia României a „regulii de aur” pe care viitorul Tratat de Stabilitate o va conţine (un deficit structural naţional de maximum 0,5% din PIB), dat fiind că în România urmează un an politic agitat de două campanii electorale.
  • Problema participării statelor non-euro la summit-urile ţărilor din eurozonă. România cere alături de alte state summit-uri comune cu ţările din eurozonă, însă există şi problema că Tratatul va intra in vigoare dacă numai 12 state îl vor ratifica – iar întrebarea este dacă o ţară ca România va putea participa înainte sa-şi modifice Constituţia.Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: