joi

26 ianuarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

11 septembrie, 2020

În anticiparea alegerilor locale, Camera de Comerț Americană în Romania (AmCham Romania) a elaborat documentul ”Priorități pentru București”, o sinteză a măsurilor și proiectelor prioritare, esențiale pentru dezvoltarea Municipiului București.

După modelul ”Priorități pentru România” pe care AmCham îl aduce în atenția candidaților la alegerile prezidențiale și parlamentare încă din anul 2008, ”Priorități pentru București” este un set de recomandări dedicat de această dată capitalei, centrul politic, administrativ și economic al României, care găzduiește sediile a aproximativ 85% dintre companiile membre AmCham, având astfel un impact direct asupra operațiunilor lor și asupra calității vieții celor aproximativ 200.000 de angajați ai acestora, care locuiesc și lucrează în București și în zonele limitrofe.

(Descărcați AICI documentul AmCham)

”Priorități pentru București” evidențiază domeniile strategice pentru dezvoltarea sustenabilă a capitalei și propune o serie de măsuri prioritare în viziunea AmCham, necesare pentru a rezolva probleme sistemice și persistente, care opresc sau îngreunează eforturile de îmbunătățire a calității vieții locuitorilor Bucureștiului, utilizarea eficientă a întregului potențial de dezvoltare a capitalei și de repoziționare a acesteia în plan regional, european și global.


“Indiferent dacă locuim, muncim sau facem afaceri în București, noi toți vrem să ne simțim acasă aici, motiv pentru care în Priorități pentru București am semnalat prioritățile sectoriale și transversale pentru dezvoltarea capitalei.  Însă, dincolo de viziunea pentru București și de măsurile concrete pe care membrii AmCham le-au formulat în cadrul acestui demers, cel mai ferm mesaj din partea comunității noastre de afaceri este că numai o abordare integrată, transpartinică și inter-instituțională poate aduce rezultate concrete în beneficiul bucureștenilor” a declarat Ionuț Simion, Președintele AmCham România.

Între recomandările transversale se regăsesc digitalizarea și profesionalizarea administrației locale, stimularea implicării cetățenilor în viața urbei, înființarea zonei metropolitane București, accesarea fondurilor europene, prioritizarea cercetării, dezvoltării și inovării, finalizarea proiectelor de infrastructură începute de-a lungul anilor de administrațiile locale, elaborarea și implementarea unei strategii de dezvoltare urbană multisectorială.

Recomandările sectoriale care vizează domenii precum precum infrastructura, mediu și sustenabilitatea, energia și utilitățile publice, sănătatea, educația, cultura, urbanismul, turismul, mediul de afaceri și piața muncii evidențiază nevoia de valorificare a potențialului de transformare a Bucureștiului într-un loc mai bun pentru cetățenii săi, o destinație atractivă pentru investitori și un pol de dezvoltare la nivel regional.

Un comunicat al AmCham transmite: ”Fără excepție, fiecare dintre aceste domenii are nevoie acută de investiții pentru extinderea/modernizarea/reabilitarea infrastructurii și pentru digitalizarea sistemelor utilizate pentru interacțiunea cu beneficiarii/utilizatorii, în vederea facilitării accesului la serviciile publice administrate de Municipalitate”.


Setul de recomandări a fost elaborat după ce specialiștii organizației au analizat o serie de studii realizate de Mercer, Numbeo și Comisia Europeană. Cele trei studii au rezultate similare, București fiind plasat la mijlocul clasamentului global și pe ultimele locuri în clasamentul european. Aceste studii analizează o combinație de indicatori care se referă la nouă domenii, după cum urmează:

Bucureștiul, ca și România, se confruntă cu o serie de provocări uriașe, deopotrivă noi, generate de contextul excepțional marcat de pandemia de coronavirus, dar și vechi, care nu doar că trenează de mult timp, dar au fost acutizate de lipsa unei strategii coerente și a cooperării trans-partinice și trans-ciclice esențiale pentru rezolvarea de manieră sustenabilă a problemelor capitalei.

Perioadele de început de mandat, subsecvente ciclurilor electorale, reprezintă momente oportune pentru o reflecție asupra provocărilor și oportunităților noii administrații și pentru conturarea unei viziuni strategice pentru gestionarea, respectiv valorificarea acestora.

Prioritățile incluse în documentul AmCham arată că dacă există voință, viziune strategică,  planificare  coerentă și colaborare, Bucureștiul poate deveni un pol de inovație, o atracție turistică, o destinație preferată pentru localizarea companiilor, o capitală verde, digitalizată, transparentă, un model de creștere economică sustenabilă.

AmCham Romania a prezentat candidaților la funcția de primar general al capitalei, în cadrul unor evenimente dedicate, aceste propuneri și va continua să promoveze recomandările primei ediții a Priorități pentru București și în consultarea cu viitoarea administrație a capitalei.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: