16 iunie, 2021

programul de cercetare horizon orizont 2021 2027Comisia Europeană a adoptat miercuri principalul program de lucru al Orizont Europa pentru perioada 2021-2022, cu finanțări totale de 14,7 miliarde de euro, din care 5,8 miliarde vor fi investiți în cercetare și inovații ce sprijină Pactul Verde European.

Investițiile îi vor sprijini pe cercetătorii europeni prin burse, formare și schimburi, vor pune bazele unor ecosisteme de inovare europene mai conectate și mai eficiente și vor crea infrastructuri de cercetare de talie mondială, precizează un comunicat al Comisiei Europene.

4 din 10 euro, către Neutralitatea climatică

Aproximativ 5,8 miliarde euro în total, vor fi investiți în cercetare și inovare, pentru a sprijini Pactul verde european și angajamentul Uniunii de a face din Europa primul continent neutru din punct de vedere climatic din lume până în 2050.


Fondurile vor sprijini proiecte care fac să progreseze cercetarea științifică în domeniul schimbărilor climatice și care dezvoltă soluții pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și pentru adaptarea la evoluțiile climatice.

De exemplu, activitățile vor accelera, într-un mod sustenabil și echitabil, tranziția către o energie și o mobilitate curate, vor contribui la adaptarea sistemelor alimentare, vor sprijini economia circulară și bioeconomia, vor contribui la menținerea și consolidarea absorbanților naturali de carbon din ecosisteme și vor promova adaptarea la schimbările climatice.

Deceniul digital al Europei

Transformarea deceniului actual în deceniul digital al Europei și punerea bazelor unor noi întreprinderi digitale într-o perspectivă pe termen mai lung reprezintă, la rândul lor, obiective centrale ale programului, care va asigura o creștere substanțială a investițiilor în acest domeniu.

Programul va contribui la utilizarea la maximum a întregului potențial al instrumentelor digitale și al cercetării și inovării bazate pe date în domeniul sănătății, al mass-mediei, al patrimoniului cultural și al economiei creative, al energiei, al mobilității și al producției alimentare, sprijinind modernizarea modelelor industriale și promovând poziția de lider a industriei europene.


Dezvoltarea tehnologiilor digitale de bază va fi susținută cu fonduri în valoare de aproximativ 4 miliarde euro, în perioada 2021-2022.

Combaterea efectelor pandemiei de Covid-19

Programul de lucru Orizont 2021 – 2022 adoptat miercuri va direcționa investiții totale în valoare de aproximativ 1,9 miliarde euro pentru a contribui la repararea daunelor economice și sociale imediate cauzate de pandemia de coronavirus.

În concordanță cu instrumentul NextGenerationEU, fondurile vor contribui la construirea unei Europe post-coronavirus care va fi nu doar mai verde și mai digitală, ci și mai rezilientă față de provocările actuale și viitoare.

Este vorba, printre altele, de modernizarea sistemelor de sănătate și de consolidarea capacităților de cercetare, în special pentru dezvoltarea de vaccinuri.

Cooperare internațională strategică, deschisă și reciprocă pentru creșterea impactului

Cooperarea internațională în domeniul cercetării și inovării este esențială pentru abordarea provocărilor globale și pentru a permite Europei să acceseze resurse, cunoștințe, excelență științifică, lanțuri valorice și piețe care se dezvoltă în alte regiuni ale lumii. În mai 2021, Comisia a prezentat o abordare globală în materie de cercetare și inovare – strategia Europei privind cooperarea internațională într-o lume în schimbare.

UE urmărește astfel să găsească soluții și să faciliteze răspunsurile globale la provocările globale, pe baza multilateralismului, a deschiderii și a reciprocității.

Programul de lucru al programului Orizont Europa pentru perioada 2021-2022 include acțiuni speciale de sprijinire și de consolidare a cooperării prin intermediul unor inițiative multilaterale în domenii precum protecția biodiversității și a climei, observațiile de mediu, cercetarea oceanelor sau sănătatea mondială.

De asemenea, programul include acțiuni specifice cu parteneri cheie din afara UE, inclusiv prima „inițiativă pentru Africa”, ambițioasă și cuprinzătoare.

Primele cereri de propuneri se vor deschide la 22 iunie pe portalul de finanțare și licitații al Comisiei. 

Orizont Europa este cel mai mare program de cercetare și inovare al UE, în valoare de 95,5 miliarde euro pentru perioada 2021-2027.

În luna februarie, Comisia a lansat primele cereri ale Consiliului European pentru Cercetare în cadrul programului Orizont Europa, iar în martie a lansat noul Consiliu European pentru Inovare.

În plus, în luna aprilie, Comisia a mobilizat rapid 123 milioane euro pentru cercetarea și inovarea vizând combaterea variantelor coronavirusului.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: