duminică

3 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

2 iulie, 2019

Președintele AEP Constantin-Florin Mitulețu Buică a anunțat marți că primul tur al alegerilor prezidențiale va avea loc pe 10 noimebrie, iar al doilea – pe 24 noiembrie.

Data a fost stabilită după discuția pe care Buică (fost social-democrat, ajuns la conducerea AEP, anul acesta, cu votul majorității parlamentare) a avut-o luni seara cu premierul Viorica Dăncilă.

Decizia va fi cuprinsă într-o Hotărâre de Guvern, care a fost pregătită de AEP, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) fiind co-inițiator al documentului. Actul normativ ar putea fi adoptat de Guvern, în ședința de săptămâna viitoare, a mai spus Constantin Buică.


Deocamdată există un singur candidat sigur – actualul președinte Klaus Iohannis, care și-a declarat dorința de a obține un al doilea mandat.

Iohannis este candidatul PNL, iar liberalii și-ar dori ca întreaga opoziție de dreaptă să-l susțină pe actualul șef al statului, însă USR și PLUS vor avea propriul candidat, așa cum au anunțat chiar din seara alegerilor europarlamentare. Nu se știe încă cine va intra în cursă pentru Alianța USR PLUS, dar probabilitatea cea mai mare ar fi ca acesta să fie Dan Barna, liderul USR, întrucât Dacian Cioloș s-a implicat deja la nivel european, fiind președintele Renew Europa, noua formațiune creată din fostul grup european ALDE și partidul lui Emmanuel Macron.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

PSD urmează să stabilească până pe 11 august candidatul și dacă va accepta propunerile venite din partea lui Călin Popescu Tăriceanu și a lui Victor Ponta – să existe un singur nominalizat al celor trei partide.

Analiștii csunt de părere că social-democrații vor avea propriul candidat, altfel ar fi o premieră istorică ce ar transmite mesajul prăbușirii partidului care a dominat istoria postdecembristă.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: