Poliţiştii au solicitat marţi seară instanţei emiterea unui mandat european de arestare şi de urmărire internațională pe numele Elenei Udrea.
Fost ministru al Turismului, Elena Udrea a fost condamnată marți, de Înalta Curte de Casație și Justiție, la șase ani de închisoare cu executare în dosarul ”Gala Bute”.
După pronunțarea instanței, urmează identificarea acesteia în Costa Rica, unde Elena Udrea a cerut azil politic. Ea are statut provizoriu de refugiat, pentru un an, timp în care i se procesează solicitarea de azil.
După identificare se declanșează procedura efectivă de extrădare, care nu este împiedicată de statutul provizoriu de refugiat.
România și Costa Rica nu au tratat de extrădare, însă ambele sunt semnatare ale Convenției Națiunilor Unite împotriva Corupției, adoptată în octombrie 2003. Conform acesteia, statele semnatare se obligă să respecte cererile de extrădare emise pe numele unor perersoane condamnate pentru corupție.
În baza acestei Convenții România a trimis în Costa Rica un fugar pe numele căruia exista o solicitare și se pregătește să extrădeze o a doua persoană.
Posibilitatea extrădării a fost confirmată de ministrul Justiției, Tudorel Toader, care a explicat că așteaptă de la instanță documentele necesare pentru demararea efectivă a procedurii:
Ministrul Justiţiei a anunţat, miercuri, că extrădarea Elenei Udrea se poate face chiar dacă România nu are tratat bilateral cu Costa Rica, fiind necesar ca fostul ministru să fie dat în urmărire internaţională. Duarat extrădării ţine de legislaţia din Costa Rica, a mai precizat Tudorel Toader.
„În acest moment, nu avem un tratat bilateral cu Republica Costa Rica în domeniul extrădării, însă cooperarea în această materie poate să aibă loc pe două proceduri distincte.
Prima dată, în temeiul curtoaziei internaţionale cu asigurarea reciprocităţii. Vreau să subliniez că în prezent nu am avut un astfel de caz de extrădare din Republica din Costa Rica şi în al doilea rând că în acest moment se află în derulare un alt caz de extrădare din Costa Rica. Altul decât cel la care facem referire.
A doua procedură – se poate realiza în baza convenţiilor multilaterale la care ambele state au calitatea de parte. (…) Aici trebuie de verificat: domeniul de reglementare al respectivei convenţii la care România şi Costa Rica să fie parte, domeniile de reglementare să se circumscrie tipologiei naturii infracţiunii comise de către cel care urmează să fie extrădat în baza respectivelor convenţii. Intervalul de timp în care se poate finaliza procedura de extrădare ţine de legislaţia Republicii Costa Rica”.
Lungul șir al celor care au plecat din țară înainte de a fi condamnați
- Radu Mazăre a dispărut în ziua de Crăciun, 2017. În luna mai, el a fost condamnat, în primă instanță, la șase ani și șase luni de închisoare, într-unul dintre dosarele în care este judecat.
- Omul de afaceri Avraham Morgenstern a plecat din România înainte de a fi condamnat definitiv (în august 2017), la opt ani de închisoare, într-un dosar de evaziune fiscală. A fost identificat în Argentina, de unde autorităţile române încearcă să-l extrădeze.
- Alexander Adamescu este primul din lot care va fi extrădat. O instanță londoneză a constatat că acesta ar fi folosit acte false în timpul judecării procesului de extrădare.
- Omul de afaceri Ioan Bene a dispărut înainte de a fi condamnat definitiv la trei ani și opt luni de închisoare, anul acesta. Aflat în Italia, și el contestă extrădarea, cerând să execute pedeapsa ân țara în acre se află acum.
- Sebastian Ghiță – a plecat pe 19 decembrie 2016, cu o zi înainte să-și piardă imunitatea de parlamentar, deși se afla sub monitorizarea a două echipe ale Direcției Operațiuni Speciale.
- Puiu Popoviciu – condamnat la șapte ani de închisoare în Dosarul Băneasă (noiembrie 2017), el a părăsit România încă din august anul trecut. Se află la Londra.
- Alina Bica – în 2016 ani a primit o pedeapsă de patru ani, într-un dosar, iar în 2017 a fost condamnată la trei ani și șase luni, în alt caz. Ambele sentințe sunt pe fond, dar se apropie hotărârile definitive. Se află în Costa Rica, unde în ianuarie a cerut azil politic.