marți

18 ianuarie, 2022

Primul computer cuantic din Europa va fi instalat în Germania de IBM

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

13 martie, 2020

IBM va construi în Germania primul computer cuantic din Europa, care va fi funcțional de la începutul anului 2021. Datele rezultate din utilizarea lui de către cecetărori nu vor ajunge în SUA, respectând astfel legislația europeană în domeniu.

Computerele cuantice sunt de mii de ori mai rapide decât cele tradiționale . IBM spune că va aduce în Europa computerul Q System One, care va fi instalat lângă Stuttgart, găzduit de Institutul de cercetare Fraunhofer.

Tehnologia este utilă pentru agențiile federale de securitate, dar și pentru armată.


„Computerele cuantice au potențialul de a analiza sisteme complexe în business și industrie, de a dezvălui interacțiuni moleculare și chimice, de a rezolva probleme complicate de optimizare și de a face inteligența artificială mult mai puternică”, spune Reimund Neugebauer, președinte al institutului Fraunhofer, citat de Financial Times și Hotnews.

Guvernul german a promis investiții de 650 milioane euro în computere cuantice, considerând că tehnologia este extrem de relevantă pentru politicile de securitate națională.

IBM și Fraunhofer şi-au început parteneriatul după ce cancelarul german Angela Merkel s-a întîln it cu și liderul IBM, Ginni Rometty, la forumul economic de la Davos în 2019.

IBM permite companiilor și cercetătorilor să testeze algoritmi pe computerele sale cuantice din SUA, prin cloud, dar multe organizații europene nu vor ca date sensibile să ajungă în SUA, Europa având legi mult mai dure de protecție a datelor.


Computerul cunatic lucrează cu așa-numiții qubiți, cea mai mică unitate de stocare a informației cuantice, în loc de biți. Qubiții pot avea starea 0 și starea 1 în același timp (o „superpoziție”), pe când un bit clasic poate avea fie valoarea 0, fie valoarea 1.

Fiind atât de diferite și de puternice, computerele cuantice pot rezolva probleme mult mai complicate decât pot computerele convenționale de acum, mai ales în domenii precum descoperirea de noi medicamente sau de noi materiale.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

IBM spune despre Q System One că este primul computer cuantic universal integrat. Sunt integrate soluții de design industrial, de mecanică cuantică și de systems engineering, pentru a rezolva una dintre cele mai mari probleme ale computerelor cuantice: stabilizarea qubiților care realizează computațiile cuantice, fiindcă aceștia își pierd rapid proprietățile cuantice.

Computerele cuantice sunt încă rare, din cauza costurilor mari, dar diverse aplicații încep a fi testate: de exemplu Daimler a folosit anul trecut computere IBM pentru a simula chimia complexă a celulelor ce vor fi utilizate la baterii de ultimă generație pentru mașini electrice.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

 ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium) va...

rrr