marți

23 aprilie, 2024

9 octombrie, 2019

Primul centru din România pentru tratarea în condiții de maximă siguranță a așa numiților mari arși (pacienți cu arsuri de gradul al III-lea, profunde și pe suprafață mare a corpului) a fost inaugurat miercuri, la Timișoara.

Se numește Casa Austria, este o clinică din cadrul Spitalului Judeţean din Timişoara și are cinci boxe speciale (pentru cinci pacienți). Doar trei erau funcționale miercuri, la inaugurare, celelalte două urmând să fie date în folosință după ce Consiliul Judeţean Timiş va semna recepţia lor, adică peste o lună.


Proiectul a fost dezvoltat în nouă ani, iar construcția nu a fost încă recepționată de beneficiar.

”Deci construcția finalizată în 2016, construcția care este finalizată dar încă nerecepționată – urmează în două-trei săptămâni să se finalizeze recepția și să se semneze ordinul de plată – se ridică la aproape două milioane de euro. Aparatura medicală ce s-a desfășurat până acum, la spitalul nostru este undeva la două milioane de lei, deci să punem undeva în jur de 400.000 – 450.000 de euro. Cea de la Ministerul Sănătății nu cunosc exact suma, dar ce am estimat noi, vă pot spune, în momentul în care am întocmit necesarul și caietul de sarcini pentru aparatură – în jur de patru milioane de euro pe aparatură – preț estimat, repet, urmând ca, în funcție de licitație, să avem prețul real”, a declarat miercuri Marius Craina, managerul spitalului.

Prezentă la ceremonie, Sorina Pintea, ministrul Sănătății, a declarat că dotările centrului se ridică sau chiar depăşesc condiţiile unităţilor similare din străinătate. „Este foarte important că începând de joi acest centru va putea să primească pacienţi, că are medici şi personal mediu pregătit să trateze acest tip de pacienţi”, a mai spus Sorina Pintea.

Studiu de caz – Secția de Arși de la Spitalul Floreasca

România ar fi trebuit să aibă de mai mulți o secție de acest gen la Floreasca, însă investiția s-a transformat într-un dosar penal, întrucât barocamera destinată arșilor s-a dovedit a fi pentru tratamente antiageing.


Unitatea a costat aproximativ 9 milioane de euro și a fost inaugurată de trei ori în trei ani, dar funcționează și acum parțial.

Celebra barocameră necesară îngrijirii cazurilor grave de arși a costat 3,4 milioane de lei în 2013, dar nu este nici acum pusă în funcțiune.

Cronologia unei secții care a fost inaugurată de trei ori

banicioiu inaugurare sectie arsi floreasca

Inaugurarea din aprillie 2015. Barocamera, în jurul căreia sunt adunați oficiali și jurnaliști nu funcționează ncii acum.

  • În 2004, Ministerul Sănătății a aprobat un Ordin (nr.1427) prin care se stabilește înființarea unor unități de arși în cadrul spitalelor generale cu statut de urgență. Aceste unități se organizează separat, având circuite separate, față de restul structurilor spitalului, cu un număr de 5 – 10 paturi, și vor funcționa în imediata vecinătate a secției de chirurgie plastică și microchirurgie reconstructivă, preciza respectiva reglementare. Unitatea de la Spitalul Floreasca – cu 6 paturi – era prevăzută pentru etapa I a Ordinului din 2004
  • Referatul de necesitate pentru cumpărarea aparaturii a fost întocmit pe 23 aprilie 2013, dată la care a fost făcută și nota cu estimarea valorii celor 54 de chipamente. Ministerul Sănătății a acordat din fonduri proprii, pe 2 aprilie 2013, 8,9 milioane de lei.
  • Valoarea celor 54 de echipamente a fost stabilită la pachet – minim 26,130 de milioane de lei și maximum 38,037 milioane – și nu pe fiecare apartură în parte, ceea ce ar fi putu duce la participarea mai multor firme.
  • Licitația a fost câștigată (în iunie 2013) de firma Gemedica SRL, singura participantă, cu o valoare de 38,935 de milioane de lei fără TVA. Rise Project a scris de mai multe ori despre legăturile dintre patronul Gemedica, Aurel Galea, și Sorin Oprescu. „Familiile Galea și Oprescu dețin împreună compania Medical Prestige, cea care operează clinicile Academica, scria anul trecut Rise Project.
  • Aparatura a fost plătită deși nu s-a respectat acordul-cadru, care preciza că obiectul contractului este nu doar livrarea respectivelor echipamente, ci și instalarea, punerea în funcțiune și trainingul pentru acestea.
  • Contractul subsecvent pentru Barocameră (3,4 milioane de lei) a fost semnat pe 27 noiembrie 2013, iar plata s-a făcut prin OP nr. 5133 din 13 decembrie 2013, dar ea nu funcționează nici acum. La vremea respectivă, barocamera (pentru terapia cu oxigen, vitală în cazul pacienților cu arsuri grave) era singura din România.
  • Până la sfârșitul lunii aprilie 2016, nu fusese utilizată în actul medical decât aparatura din Blocul operator
  • Perioada de garanție a expirat pentru toate echipamentele, până în iunie 2014.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: