duminică

16 ianuarie, 2022

Primul centru integrat de transplant din România se va construi la Cluj, cu fonduri publice locale și europene

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

29 ianuarie, 2019

La Cluj se va construi, din resurse proprii şi din fonduri europene, un centru integrat de transplant, a anunțat marți preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe, într-o conferinţă de presă.

Clădirea centrului va avea 7.000 de metri pătrați construiți și va fi ridicată în cel mult cinci ani, pe un teren de 15.000 mp în zona centrală a Clujului. Planul a fost stabilit de autoritățile locale și mai multe spitale județene.

„În acest centru integrat de transplant vom avea posibilitatea de a face operaţiunile de transplant în ceea ce priveşte partea de rinichi, plămâni, inimă şi ficat. (…) Construcţia o vom face din finanţarea CJ şi finanţarea europeană şi peste câţiva ani va fi un element de referinţă şi foarte utilă Clujului, regiunii şi întregii ţări, pentru că este unic în România şi înţeleg că printre puţinele astfel de centre, dacă nu singurul”, a spus Alin Tişe.


A fost deja lansat concursul de soluţii pentru tema de proiectare, urmând să fie organizat concursul de soluţii pentru partea de concept, a mai adăugat președintele CJ:

Vom depune trei proiecte pentru fonduri europene: fonduri norvergiene, fonduri europene pe programe de sănătate şi fonduri de la Banca Europeană de Investiţii.

Am dat drumul la un concurs de soluţii pentru tema de proiectare, organizăm un concurs pentru partea de concept, vom elabora documentaţia tehnică, până la sfârșitul anului 2019. Nu avem un cost estimativ, studiile ne vor răspunde punctual cât costă. Este o construcţie obişnuită.

În centru va exista și activitate de cercetare și de formare medicală continuă, a explicat Vasile Mureşan, managerul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Cluj, prezent și el la conferință:


Acest centru integrat de transplant multiorgan este un proiect unic în România şi, practic, în UE sunt foarte puţine centre care să fie concentrate pe toate tipurile de transplant.

De el vor beneficia mii de pacienţi din întreaga ţară şi chiar din afara României, pe măsură ce ne vom alinia la Eurotransplant.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Va fi un câştig mare şi pentru corpul medical, vor beneficia şi se vor forma profesional sute de medici; unii din afara României şi-au manifestat deja dorinţa să vină să lucreze în acest centru.

Pe lângă activitatea propriu-zisă de transplant, va fi şi o activitate de cercetare şi de formare medicală continuă. Deci va fi o activitate foarte complexă şi, pentru imaginea Clujului, cred că va fi un pas extrem de important şi toată lumea va avea de câştigat.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

 ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium) va...

rrr