marți

30 aprilie, 2024

12 iulie, 2016

zika tantarMinisterul Sănătății confirmă primul caz din România de infectare cu virusul Zika. Este un caz de importare a virusului dintr-o zonă de risc, la o tânără de 27 de ani care s-a întors din Martinica și este acum în afara oricărui pericol.

„Riscul de transmitere (al virusului – n.red.) pe teritoriul României este minim”, a declarat, marți, Laurențiu Colintineanu, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății.

Tânăra a fost în Martinica la sfârșitul lunii iunie și la întoarcere avea febră, erupții pe piept și pe brațe. A fost internată timp de două zile la Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș.


A fost externatăpentru că simptomele nu mai erau prezente, a mai spus Laurențiu Colintineanu.

Virusul Zika, transmis de țânțarul-tigru (Aedes) provoacă microcefalie și alte malformații cerebrale la fetuși și probleme neurologice la adulți.

Microcefalia este o boală ireversibilă caracterizată prin subdezvoltarea craniului și a creierului.

În iunie, în Brazilia erau confirmate 1.581 de cazuri de bebeluși cu microcefalie provocată de virusul Zika. Potrivit experților, s-au identificat cazuri în care Zika a afectat creierul nou-născuților fără a provoca și micșorarea craniului.


Originar din Asia, virusul s-a răspândit alarmant în America de Sud, unde au fost confirmate peste 1,5 milioane de cazuri și

La 15 iunie 2016, Organizația Mondială de Sănătate anunța că 60 de țări și teritorii se confruntau cu astfel de situații: în 45 de state epidemia a izbucnit pentru prima dată în 2015, iar în 14 țări, transmiterea virusului Zika a debutat între 2007 și 2014, și încă înregistrau cazuri noi.

Harta zone de risc Zika_16203
Hartă zone de risc

 

În mai, oamenii de știință au descoperit și cum acționează virusul în cazul gravidelor: se transmite prin sânge, de la mamă la fetus și apoi atacă creierul fetușilor.

Aproximativ 150 de experți în sănătate publică au cerut OMS să anuleze Jocurile Olimpice la Rio de Janeiro pentru a nu provoca un dezastru – dacă o parte din turiști se întorc în țările lor cu acest virus, au avertizat ei, există riscul de a asista la răspândirea internațională accelerată a acestuia.

Comitetul OMS a decis însă că riscul este minim, deoarece Jocurile vor avea loc în perioada iernii braziliene, când activitatea virușilor Zika și dengue este minimă, și s-au luat măsuri în toate locațiile Jocurilor Olimpice pentru a reduce riscul transmiterii acestui pericol.

Câțiva sportivi au renunțat însă să mai participe la Jocuril Olimpice, printre care mai mulți jucători de golf.

zika

 

Sfaturile Ministerului Sănătății

Virusul Zika se poate transmite prin ințepătură de țânțar, dar și prin contact sexual, explică ministerul.

Țânțarii Aedes care transmit virusul Zika au activitate maximă în timpul zilei.

Masurile care previn transmiterea prin intermediul ințepăturii de țânțar:

  • Utilizarea substanțelor anti țânțari (conform indicatii de pe eticheta lor).
  • Purtarea de îmbrăcăminte cu mâneci lungi și de pantaloni lungi, în special în orele de maximă activitate a țânțarilor Aedes.
  • Plase contra țânțarilor sau aer condiționat în camera unde dorm.

Utilizarea prezervativelor reduce riscul de transmitere a virusului Zika prin contact sexual.

Femeile gravide sau care programează o sarcină nu ar trebui să călătorească în zonele cu transmitere activă a virusului Zika, iar dacă locuiesc într-o regiune cu transmitere a virusului ar trebui să respecte riguros măsurile de împiedicare a contaminării prin înțepatură de țânțar.

Persoanele cu imunodepresii sau boli cronice severe ar trebui să solicite o consultație înainte de a se deplasa într-o astfel de regiune cu transmitere a virusului.

Cei care se întorc din regiuni cu transmitere activă a virusului Zika:

  • Femeile insărcinate care au călătorit sau locuit în regiuni cu transmitere activă a virusului Zika ar trebui să menționeze aceasta situație medicului care monitorizează sarcina
  • Pentru protecția fătului, bărbații care au călătorit în zone cu transmitere de virus Zika ar trebui să aibă contact sexual protejat cu partenera sa însărcinată sau să fie abstinenți până la finele sarcinii
  • Călătorii care revin din zone cu transmitere de virus Zika ar trebui să aibă doar contacte sexuale protejate în primele 8 saptamani după revenire în țară pentru a reduce riscul de a transmite acest virus. Daca apar simptome compatibile cu infecția cu virusul Zika ar trebui să respecte abstinența/contacte sexuale protejate pentru cel puțin 6 luni.
  • Persoanele cu imunodepresii sau boli cronice severe care au călătorit în zone cu transmitere active a virusului și au simptomatologie compatibilă cu boala în primele 14 zile de la revenire ar trebui să se prezinte la medical curant.
Articole recomandate:

Etichete: , , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: