fbpx Modifica setari cookieuri

La obiect

Reprezentanți ai mediului de business: 70% din economie continuă să meargă. Ce strategii au cei care au rămas în picioare

Companiile anticipează o scădere mediană de 30% a cifrei de afaceri din martie, respectiv o contracție de 40% a businessului în aprilie, potrivit unui sondaj… Mai mult

01.04.2020

La obiect

Un tablou: bolile infecțioase care omoară anual mii de români

3.659 români au murit din cauza bolilor infecțioase și parazitare în 2018 – anul pentru care există statistici complete. Unele din aceste afecțiuni au fost… Mai mult

31.03.2020

La obiect

Profitorii crizei: presiuni de creștere a prețului la energie, în ciuda scăderii prețului în piață

În timp ce prețurile la energie își continuă trendul de scădere semnificativă, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a modificat de trei ori… Mai mult

31.03.2020

Chestiunea

Cu ce cheltuieli de sănătate a intrat România, cu viteză, în criza Covid-19. Țara e pe primul loc în UE la mortalitatea din cauze tratabile

Diagnosticul sec pus în „State of Health in the EU”, România – Profilul Sănătății, apărut în noiembrie 2019 plasează țara noastră pe ultimul loc în… Mai mult

31.03.2020

Primul caz confirmat de coronavirus în România

de Vladimir Ionescu , 26.2.2020

UPDATE 23.50: Situația este relativ mai bună, comparativ cu cea din alte state, întrucât se cunoaște Pacientul Zero și, astfel, pot fi identificate rapid persoanele ce s-au aflat în contact cu acesta, a explicat Raed Arafat.

În Italia, de exemplu, pacientul a fost identificat abia marți, la aproape o săptămână după internarea sa.

Pe lângă soţia sa însărcinată în opt luni şi alte rude, el a infectat mai mulţi dintre medicii care l-au examinat, precum şi infirmiere, îngrijitori şi apoi pacienţi şi anturajul acestora.

UPDATE ora 23.40: Pacientul este în stare bună și nu prezintă simptome (tuse, febră etc.), a declarat miercuri noaptea secretarul de stat în MAI Raed Arafat.

Un echipaj SMURD îl va prelua de la domiciliu și îl va transporta la Institutul Matei Balș, unde urmează să fie tratat.

În aceeași casă cu bărbatul confirmat ca având Covid-19 mai locuiesc șapte persoane, toate cu rezultat negativ la teste. Aceștia vor fi carantinați la domiciliu, timp de 14 zile, după care vor fi testați din nou.

Ei se află sub pază, pentru a nu ieși din casă și a nu intra nimeni la ei, în afară de specialiștii Direcției de Sănătate, care îi vor vizita echipați cu costum de protecție.

Mai sunt în lucru  33 de teste ale persoanelor din Gorj pentru care se așteaptă rezultatele și probabil vor mai veni și alte teste.

Se face ancheta epidemiologică pentru a depista persoanele care au fost în legătură cu familia carantinată.

***

Știrea inițială:

Primul caz de coronavirus a fost confirmat de teste miercuri seara, a declarat pentru Digi 24 Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății. Este vorba despre un bărbat din județul Gorj care a intrat în contact cu italianul de 71 ani care a fost diagnosticat pozitiv la Covid-19, la Rimini, după vizita efectuată între 18 și 22 februarie în România.

La Ministerul de Interne urmează o conferință de presă privinnd acest caz.

Italianul a fost internat și este în stare gravă „stabilă”, potrivit autorităților din peninsulă.

El a fost însoțit în România de un alt bărbat, de 51 de ani, venit la o partidă de vânătoare și care este, și el, infectat cu noul coronavirus din China.

Deocamdată nu se știe dacă cei doi italieni au avut același traseu pe durata vacanței în România.

Celulă de criză în Dolj pentru identificarea și izolarea și testarea celor care au intrat în contact cu cetățeanul italian

La patru zile de la plecarea italianului, autoritățile române au oprit de la zbor aeronava care l-a transportat pe acesta, pentru a o dezinfecta, și au început să-i contacteze pe pasagerii care au circulat cu ea între timp.

Italianul a intrat în contact cu zeci de oameni din momentul în care a ajuns în Oltenia.

Acestora li se adaugă pasagerii care  au mers cu el în avion atât pe drumul dinspre Italia spre Craiova, cât şi invers. În aeronavă, 44 de pasageri și angajaţi ai companiei aeriene au stat în imediata lui apropiere.

În Dolj s-a constituit miercuri o celulă de criză pentru a gestiona situația:

„Am constituit o celulă de criză și până acum am reușit să identificăm mașina care a fost închiriată de cetățeanul italian. Am reușit să identificăm persoanele care au stat lângă acesta, în avion, atât la sosire, cât și la plecare. (…) Este vorba de 22 de persoane la sosire și alte 22 de persoane la plecare. Plus personalul aeronavei. Aceștia, împreună cu cei 44 de pasageri și cei doi angajați ai companiei de închirieri vor fi supuși unor analize. De asemenea, noi am încercat să luăm legătura cu soția acestuia, dar nu am reușit. Vizionăm toate înregistrările video din aeroport pentru a vedea dacă a mai intrat în contact și cu alte persoane”, a declarat Narcis Purcărescu, prefect de Dolj, citat de Mediafax.

Cercetător român din Țările de Jos: Gravitatea Covid-19 este similară celei a gripei sezoniere

Mihai Netea, cercetător și profesor de biologie experimentală la Universitatea Radboud din Nijmegen, Țările de Jos, a declarat într-un interviu acordat Hotnews că panica privind o epidemie de coronavirus nu este rațională, cât timp gravitatea infecțiilor cu Covid-19 este similară celei prezentate de gripa sezonieră.

În șase – nouă luni, a mai explicat cercetătorul intervievat de Hotnews, este posibil să apară primul vaccin împotriva Covid-19.

Principalele declarații ale profesorului Mihai Netea:

  • Acea gripă sezonieră care se face în fiecare an, începând din noiembrie până prin martie, în perioada rece a anului, și care, din păcate, încă face victime. Victimele sunt în special oameni care sunt fragili din punct de vedere al sănătății, fie din cauza vârstei foarte înaintate, fie din cauza unor boli intercurente, a unor comorbidități, le numim noi – oameni care au diabet foarte grav sau anumite boli respiratorii, aceia sunt mai susceptibili să facă formele mai grave ale bolii.

  • Practic 80% din infecțiile pe care noi le avem, la un moment dat în istorie, au fost luate de la animale. Acesta este un nou exemplu, și vor fi multe exemple și-n continuare. acesta este un proces natural într-un fel, și noi dâm virusuri și infecții animalelor, și ele ne dau nouă.

  • De ce este serioasă (epidemia de coornavirus – n.red.)? Pentru că atunci când a pătruns în populația umană această infecție cu Covid2019 nici unul dintre noi nu aveam niciun fel de memorie imună cu astfel de infecție. Astfel, un număr mai mare de persoane este susceptibil să facă infecția, mai mare decât în cazul gripei. Aceasta, dintr-un singur motiv. Gripă avem de mulți ani, mulți dintre noi au făcut gripă deja și avem o anumită memorie imună care ne apără împotriva gripei. Împotriva lui Covid19 nu avem această memorie imună, deci există posibilitatea ca mai mulți oameni să fie infectați, dar gravitatea Covid19 nu este mai mare decât a unei gripe obișnuite.

  • Sunt două scenarii posibile. Un scenariu încă posibil, deși devine tot mai dificil, este ca țările unde există infecții să reușească să-l țină în frâu complet, să nu se răspândească. Ar fi scenariul care s-a întâmplat, din fericire, cu virusul SARS. care a dispărut. El s-a răspândit în câteva țări, nu în așa de multe ca actualul coronavirus, nu infecta chiar așa de ușor ca actualul coronavirus, și s-a reușit să fie oprit. Încă există o șansă, nu foarte mare în momentul acesta, să reușim să-l oprim. O a doua posibilitate care în momentul acesta încet-încet devine mai plauzibilă este că se va răspândi peste tot și va deveni endemic, în sensul că va fi în populație. Într-adevăr, așa se întâmplă, când apare un astfel de virus relativ multe persoane vor face infecția fiindcâ nu există această memorie imună. Dar în al doilea an, în al treilea an șamd, va fi fi din ce în ce mai puțin răspândit, din cauză că tot mai mulți oameni vor avea memoria imună a virusului respectiv și vor fi imuni, nu vor mai fi infectați de acel virus.

  • Nu știm sută la sută, dar probabil e un virus căruia nu-i place căldura și sperăm ca numărul de infecții să scadă în momentul în care vremea devine mai caldă, ceea ce ne va da ceva timp extra de 6-9 luni, probabil până la sezonul următor, pentru dezvoltarea unor vaccinuri, la fel ca și vaccinurile gripale. La sezonul următor va putea fi vaccinată lumea, și cu atât mai mult se vor face mai puține infecții.

Există o șansă mare ca în 6-9 luni să avem un vaccin pentru această boală. Când în istorie s-a întâmplat să vină o boală nouă, s-o recunoaștem într-o lună și-n mai puțin de un an să avem un vaccin? Practic niciodată în istorie. Sistemele medicale, progresul științei și medicinei a înaintat într-un asemenea ritm încât putem face lucrurile astea.

OMS: Numărul cazurilor noi zilnice din restul lumii l-a depășit pentru prima dată pe cel din China

Numărul de cazuri noi zilnice de infectare Covid-19 din restul lumii l-a depășit marți, pentru prima dată, pe cel înregistrat în China, a anunțat miercuri Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Potrivit datelor oficiale, marți s-au înregistrat 411 noi cazuri în China și 427 de cazuri de infectare în restul lumii.

Ultimele date oficiale arată că până acum s-au înregistrat 2.768 de decese și circa 81.200 de cazuri de îmbolnăvire pe plan mondial.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 26.2.2020

Lăsați un comentariu


Stiri

Bilanț coronavirus, vineri: 265 de cazuri noi în ultimele 24 de ore

Vladimir Ionescu

Până astăzi, 10 aprilie, pe teritoriul României, au fost confirmate 5.467 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus), anunță Grupul de… Mai mult

Stiri

Peste 150.000 de persoane fizice şi 10.000 de companii au solicitat până în prezent amânarea plăţii ratelor la credite

Vladimir Ionescu

Peste 150.000 de persoane fizice şi aproximativ 10.000 de companii au solicitat până în prezent amânarea plăţii ratelor la credite, termenul limită pentru depunerea cererilor… Mai mult

Stiri

Simulările Evaluării Naţionale şi Bacalaureatului au fost anulate

Vladimir Ionescu

Ordinul ministrului Educaţiei privind suspendarea organizării şi desfăşurării Evaluării Naţionale la finalul claselor a II-a, a IV-a şi a VI-a, a simulării Evaluării Naţionale pentru… Mai mult

Stiri

Agenția Națională pentru Pescuit cere clarificarea Ordonanței militare 8, nu este permis pescuitul în perioadă de prohibiție

Victor Bratu

Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură urmează să solicite modificarea Ordonanței militare 8, emise joi seara, care permite în prezent desfășurarea activităților de pescuit comercial.… Mai mult

Stiri

Rating suveran România: Sezonul de primăvară începe cu evaluarea Moody’s, în 24 aprilie. Urmează Fitch și S&P

Adrian N Ionescu

România va trece în această primăvară prin trei încercări privind evaluarea sănătății sale financiare, trei agenții de rating urmând să-și publice evaluările în următoarele trei… Mai mult

Stiri

8 curse charter cu muncitori sezonieri pentru Germania au fost anulate. Motivul oficial: lipsește un aviz

Razvan Diaconu

Două zboruri charter cu muncitori sezonieri cu destinaţia Germania urmeau să decoleze vineri de pe Aeroportul din Iaşi. Acestea au fost anulate, potrivit directorului Aeroportului… Mai mult

Stiri

Managerul Spitalului județean Neamț a fost demis

Vladimir Ionescu

Managerul interimar al Spitalului Județean din Piatra Neamț, Florin Apostoae, a fost demis de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru (foto), care merge vineri în control în… Mai mult