fbpx Modifica setari cookieuri

La obiect

Producția industrială – în revenire, dar la -28% față de aceeași lună a anului precedent

Potrivit datelor publicate de INS, producția industrială și-a mai revenit în luna mai față de luna precedentă (+22,2% în serie brută dar numai +15,1% ajustat… Mai mult

14.07.2020

Chestiunea

Rata dobânzii pe termen lung a scăzut sub 4%. Totuși, s-ar impune o schimbare curajoasă de viziune economică

Rata dobânzii pe termen lung pentru România a scăzut cu aproape un punct procentual în doar două luni, potrivit datelor publicate de Eurostat. După ce… Mai mult

13.07.2020

Chestiunea

Trista poveste a diplomației economice românești: doar o treime din posturi ocupate, dublă comandă, rupere de economie, sinecuriști

În timp ce statele din jur creionează politici de promovare a exporturilor și de atragere de investiții străine și își extind rețeaua de promovare externă,… Mai mult

12.07.2020

La obiect

Mai 2020 – exporturile, la 60% din cele de anul trecut, acoperirea importurilor se duce spre nivelul din 2009

Exporturile au scăzut în luna mai 2020 cu circa 40% față de aceeași lună a anului trecut iar importurile s-au diminuat cu 35%, potrivit datelor… Mai mult

12.07.2020

Primul caz confirmat de coronavirus în România

de Vladimir Ionescu , 26.2.2020

UPDATE 23.50: Situația este relativ mai bună, comparativ cu cea din alte state, întrucât se cunoaște Pacientul Zero și, astfel, pot fi identificate rapid persoanele ce s-au aflat în contact cu acesta, a explicat Raed Arafat.

În Italia, de exemplu, pacientul a fost identificat abia marți, la aproape o săptămână după internarea sa.

Pe lângă soţia sa însărcinată în opt luni şi alte rude, el a infectat mai mulţi dintre medicii care l-au examinat, precum şi infirmiere, îngrijitori şi apoi pacienţi şi anturajul acestora.

UPDATE ora 23.40: Pacientul este în stare bună și nu prezintă simptome (tuse, febră etc.), a declarat miercuri noaptea secretarul de stat în MAI Raed Arafat.

Un echipaj SMURD îl va prelua de la domiciliu și îl va transporta la Institutul Matei Balș, unde urmează să fie tratat.

În aceeași casă cu bărbatul confirmat ca având Covid-19 mai locuiesc șapte persoane, toate cu rezultat negativ la teste. Aceștia vor fi carantinați la domiciliu, timp de 14 zile, după care vor fi testați din nou.

Ei se află sub pază, pentru a nu ieși din casă și a nu intra nimeni la ei, în afară de specialiștii Direcției de Sănătate, care îi vor vizita echipați cu costum de protecție.

Mai sunt în lucru  33 de teste ale persoanelor din Gorj pentru care se așteaptă rezultatele și probabil vor mai veni și alte teste.

Se face ancheta epidemiologică pentru a depista persoanele care au fost în legătură cu familia carantinată.

***

Știrea inițială:

Primul caz de coronavirus a fost confirmat de teste miercuri seara, a declarat pentru Digi 24 Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății. Este vorba despre un bărbat din județul Gorj care a intrat în contact cu italianul de 71 ani care a fost diagnosticat pozitiv la Covid-19, la Rimini, după vizita efectuată între 18 și 22 februarie în România.

La Ministerul de Interne urmează o conferință de presă privinnd acest caz.

Italianul a fost internat și este în stare gravă „stabilă”, potrivit autorităților din peninsulă.

El a fost însoțit în România de un alt bărbat, de 51 de ani, venit la o partidă de vânătoare și care este, și el, infectat cu noul coronavirus din China.

Deocamdată nu se știe dacă cei doi italieni au avut același traseu pe durata vacanței în România.

Celulă de criză în Dolj pentru identificarea și izolarea și testarea celor care au intrat în contact cu cetățeanul italian

La patru zile de la plecarea italianului, autoritățile române au oprit de la zbor aeronava care l-a transportat pe acesta, pentru a o dezinfecta, și au început să-i contacteze pe pasagerii care au circulat cu ea între timp.

Italianul a intrat în contact cu zeci de oameni din momentul în care a ajuns în Oltenia.

Acestora li se adaugă pasagerii care  au mers cu el în avion atât pe drumul dinspre Italia spre Craiova, cât şi invers. În aeronavă, 44 de pasageri și angajaţi ai companiei aeriene au stat în imediata lui apropiere.

În Dolj s-a constituit miercuri o celulă de criză pentru a gestiona situația:

„Am constituit o celulă de criză și până acum am reușit să identificăm mașina care a fost închiriată de cetățeanul italian. Am reușit să identificăm persoanele care au stat lângă acesta, în avion, atât la sosire, cât și la plecare. (…) Este vorba de 22 de persoane la sosire și alte 22 de persoane la plecare. Plus personalul aeronavei. Aceștia, împreună cu cei 44 de pasageri și cei doi angajați ai companiei de închirieri vor fi supuși unor analize. De asemenea, noi am încercat să luăm legătura cu soția acestuia, dar nu am reușit. Vizionăm toate înregistrările video din aeroport pentru a vedea dacă a mai intrat în contact și cu alte persoane”, a declarat Narcis Purcărescu, prefect de Dolj, citat de Mediafax.

Cercetător român din Țările de Jos: Gravitatea Covid-19 este similară celei a gripei sezoniere

Mihai Netea, cercetător și profesor de biologie experimentală la Universitatea Radboud din Nijmegen, Țările de Jos, a declarat într-un interviu acordat Hotnews că panica privind o epidemie de coronavirus nu este rațională, cât timp gravitatea infecțiilor cu Covid-19 este similară celei prezentate de gripa sezonieră.

În șase – nouă luni, a mai explicat cercetătorul intervievat de Hotnews, este posibil să apară primul vaccin împotriva Covid-19.

Principalele declarații ale profesorului Mihai Netea:

  • Acea gripă sezonieră care se face în fiecare an, începând din noiembrie până prin martie, în perioada rece a anului, și care, din păcate, încă face victime. Victimele sunt în special oameni care sunt fragili din punct de vedere al sănătății, fie din cauza vârstei foarte înaintate, fie din cauza unor boli intercurente, a unor comorbidități, le numim noi – oameni care au diabet foarte grav sau anumite boli respiratorii, aceia sunt mai susceptibili să facă formele mai grave ale bolii.

  • Practic 80% din infecțiile pe care noi le avem, la un moment dat în istorie, au fost luate de la animale. Acesta este un nou exemplu, și vor fi multe exemple și-n continuare. acesta este un proces natural într-un fel, și noi dâm virusuri și infecții animalelor, și ele ne dau nouă.

  • De ce este serioasă (epidemia de coornavirus – n.red.)? Pentru că atunci când a pătruns în populația umană această infecție cu Covid2019 nici unul dintre noi nu aveam niciun fel de memorie imună cu astfel de infecție. Astfel, un număr mai mare de persoane este susceptibil să facă infecția, mai mare decât în cazul gripei. Aceasta, dintr-un singur motiv. Gripă avem de mulți ani, mulți dintre noi au făcut gripă deja și avem o anumită memorie imună care ne apără împotriva gripei. Împotriva lui Covid19 nu avem această memorie imună, deci există posibilitatea ca mai mulți oameni să fie infectați, dar gravitatea Covid19 nu este mai mare decât a unei gripe obișnuite.

  • Sunt două scenarii posibile. Un scenariu încă posibil, deși devine tot mai dificil, este ca țările unde există infecții să reușească să-l țină în frâu complet, să nu se răspândească. Ar fi scenariul care s-a întâmplat, din fericire, cu virusul SARS. care a dispărut. El s-a răspândit în câteva țări, nu în așa de multe ca actualul coronavirus, nu infecta chiar așa de ușor ca actualul coronavirus, și s-a reușit să fie oprit. Încă există o șansă, nu foarte mare în momentul acesta, să reușim să-l oprim. O a doua posibilitate care în momentul acesta încet-încet devine mai plauzibilă este că se va răspândi peste tot și va deveni endemic, în sensul că va fi în populație. Într-adevăr, așa se întâmplă, când apare un astfel de virus relativ multe persoane vor face infecția fiindcâ nu există această memorie imună. Dar în al doilea an, în al treilea an șamd, va fi fi din ce în ce mai puțin răspândit, din cauză că tot mai mulți oameni vor avea memoria imună a virusului respectiv și vor fi imuni, nu vor mai fi infectați de acel virus.

  • Nu știm sută la sută, dar probabil e un virus căruia nu-i place căldura și sperăm ca numărul de infecții să scadă în momentul în care vremea devine mai caldă, ceea ce ne va da ceva timp extra de 6-9 luni, probabil până la sezonul următor, pentru dezvoltarea unor vaccinuri, la fel ca și vaccinurile gripale. La sezonul următor va putea fi vaccinată lumea, și cu atât mai mult se vor face mai puține infecții.

Există o șansă mare ca în 6-9 luni să avem un vaccin pentru această boală. Când în istorie s-a întâmplat să vină o boală nouă, s-o recunoaștem într-o lună și-n mai puțin de un an să avem un vaccin? Practic niciodată în istorie. Sistemele medicale, progresul științei și medicinei a înaintat într-un asemenea ritm încât putem face lucrurile astea.

OMS: Numărul cazurilor noi zilnice din restul lumii l-a depășit pentru prima dată pe cel din China

Numărul de cazuri noi zilnice de infectare Covid-19 din restul lumii l-a depășit marți, pentru prima dată, pe cel înregistrat în China, a anunțat miercuri Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Potrivit datelor oficiale, marți s-au înregistrat 411 noi cazuri în China și 427 de cazuri de infectare în restul lumii.

Ultimele date oficiale arată că până acum s-au înregistrat 2.768 de decese și circa 81.200 de cazuri de îmbolnăvire pe plan mondial.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 26.2.2020

Lăsați un comentariu


Europa

Polonia a amendat Gazprom cu 48 milioane euro

Razvan Diaconu

Autoritatea de concurență din Polonia a amendat Gazprom cu 213 milioane de zloți (48,2 milioane euro). Motivul: gigantul rus din domeniul energiei nu a cooperat… Mai mult

Stiri

Protest în fața Guvernului – Elevii cer autorităților să decidă rapid soluția pentru începerea anului școlar

Vladimir Ionescu

Mai multe asociații județene ale elevilor demonstrează luni în fața Palatului Victoria și cer Guvernului să decidă și să comunice cât mai curând formula în… Mai mult

Stiri

Grupul BRD – profit de 415 mil. lei pe Semestrul 1 din 2020, în scădere cu 47%

Adrian N Ionescu

Grupul BRD (BRD) a obţinut un profit net de 414,6 milioane lei în primul semestru din 2020, faţă de 786,9 milioane lei în perioada similară… Mai mult

Europa

Comisia Europeană a acceptat fuziunea Alstom cu divizia feroviară a Bombardier

Iulian Soare

Comisia Europeană a aprobat planurile de fuziune a producătorului francez de trenuri Alstom cu divizia feroviară a canadienilor de la Bombardier, impunând o serie de… Mai mult

Stiri

Samsung Electronics închide ultima fabrică de computere din China

Iulian Soare

Gigantul sud-coreean Samsung Electronics a anunţat că va opri activitatea ultimei sale fabrici de computere din China, cel mai recent producător care transferă producţia din… Mai mult

Digital

Estonia – vize digitale pentru nomazii digitali din statele non-UE

Iulian Soare

Estonia a anunțat că acceptă cereri pentru vize digitale pentru așa-numiții nomazi digitali, începând cu 1 august, și speră să atragă anual, potrivit estimărilor făcute… Mai mult

Europa

Bulgaria, excedent bugetar de 1,5% din PIB la 7 luni, în ciuda pandemiei

Adrian N Ionescu

Bulgaria se aşteaptă la un excedent fiscal de 1,5% din PIB în primele şapte luni din acest an, în ciuda efectelor pandemiei coronavirus. Surplursul este… Mai mult