duminică

23 iunie, 2024

14 martie, 2021

Noua carte de identitate electronică, cu CIP și datele biometrice de recunoaștere facială, va avea mărimea unui card bancar și va fi eliberată începând cu luna august a acestui an.

Documentul va conține o cheie criptografică ce va permite logarea în sistemele informatice ale statului și folosirea extinsă a serviciilor digitale publice, explică Ministerul de Interne.

Cum va arăta noul card electronic de identitate

Primul buletin electronic va fi emis pe 2 august anul acesta, a declarat chestorul Cătălin Giulescu, citat de Digi24.


„Pe față vom avea in primul rand însemnele Uniunii Europene, cele 12 steluțe galbene, iar în interiorul acestora va fi însemnul statului emitent. Numele prenumele, CNP-ul, data nașterii, data expirării, seria și numărul și emitentul. Pe verso vom avea data emiterii și domiciliul. În acest moment discutăm de tipărirea domiciliului pe cartea electronică”, mai spune chestorul Cătălin Giulescu.

Cardul electronic va condiționa unele relații cu autoritățile interne și călătoriile în străinătate

Persoanele care vor refuza documentul cu CIP pot opta pentru buletinul simplu, doar că nu vor mai putea călători în baza lui în afara granițelor și nu vor beneficia de anumite facilități în comunicarea cu instituțiile statului.

„Putem vorbi de servicii de înmatriculare, de eliberarea cazierului judiciar, plata taxelor și a impozitelor de la distanță doar utilizând cartea electronică pentru a te autentifica în sistemele informatice.

Deci, persoana care solicita accesul la un serviciu nu mai trebuie să meargă la ghișeu să facă dovada legitimării, ci prin cartea electronică identitatea îi va fi certificată și i se va permite accesul la servicii de la distanță”, a precizat directorul Direcției pentru Evidența Persoanelor, chestorul Cătălin Giulescu.


În premieră, opiii vor putea avea buletin electronic, indiferent de vârstă, la solicitarea părinților.

Taxa pentru noul act va fi de cel puțin 15 euro.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: