Consiliul General al Municipiului București a aprobat marți construirea unui bloc cu înălțimea maximă de 5 etaje – 26 metri – în Centrul Istoric al Capitalei. Clădirea, aplasată pe un teren situat între străzile Șelari 4/Smîrdan 27, va fi una cu aspect modern și mai înaltă decât restul construcțiilor din zonă.
Planul Urbanistic Zonal (PUZ) indică drept beneficiar firma Ronaturstein SRL, companie care, potrivit unor investigații Rise Project, are acționari majoritari italieni și are în proprietate zeci de imobile din Centrul Vechi.
Arhitectul-șef util și majoritatea necesară
Aprobarea, obținută prin votul consilierilor generali PSD, ALDE, este încununarea unui demers care a început acum 4 ani. PUZ-ul respectiv a mai fost trecut, spre aprobare, pe ordinea de zi a CGMB dar a fost respins de mai multe ori, de 2 ori numai în 2016:
- Înainte de alegerile locale, fostul Consiliu general a încercat aprobarea în ultima ședință din mandat, în 26 mai
- Noul Consiliu a încercat un vot similar în ultima ședință, în decembrie 2016
Aprobările necesare votului CGMB au fost obținute de Ronaturstein SRL în februarie 2016, de la arhitectul șef Gheorghe Pătrașcu, impus în funcție de fostul Primar General Sorin Oprescu, și de la primarul general interimar Ioan Răzvan Sava.
Contradicțiile din documentele oficiale
Consilierii generali au probat PUZ-ul pentru Ronaturstein SRL în condițiile în care în Regulamentul de Urbanism aferent zonei se scrie: ”Zona comercială de tip tradițional, unicat în București, este una cu valoare de raritate în România”.
Regulamentul menționează că gradul de protecție al zonei – amplasamentul figurând în ”centrul istoric” înscris în Lista Monumentelor Istorice și în zonă protejată- este unul maxim.
Cu toate acestea, ”parcela din str. Șelari nu se supune gradului de protecție și se va dezvolta conform documentației de urbanism supusă aprobării”, arată documentația votată.
De precizat: Documentația supusă aprobării are avizul Ministerului Culturii, Direcția pentru Cultură a Municipiului București, datat septembrie 2015.
(Descărcați AICI documentația PUZ-ului aprobat)
Cine e, de fapt, beneficiarul pentru care se fac atâtea eforturi juridice și instituționale
Ronaturstein SRL, caracterizată de jurnaliștii Rise Project într-o investigație publicată în ianuarie 2014: O familie italiană din Novara (Piemont) și un român – asociat, în alte întreprinderi, cu afaceriști cu dosare penale – sunt proprietarii acestei companii care, în ultimul deceniu, a cumpărat o felie de București.
Numele românului: Grigore Miu (55 de ani). El patronează 20% din societate.
Numele firmei italiene care deține 80% din RoNaturstein: Montipo Trading. Gianfranco Montipo (72 de ani), cel mai influent membru al familiei piemonteze, este acționarul majoritar al firmei.
Din cele 50 de imobile pe care Ronaturstein le-a cumpărat în București în ultimul deceniu, 20 au ajuns pe planșeta arhitectului basarabean Lilian Captari. Acesta își execută proiectele prin intermediul firmei Urban Office.
Ronaturstein SRL a făcut afaceri cu Teamnet, cu Mohammad Munaf, cu Adrian Sîrbu, cu constructorul Max Boegl, cu ApaNova, cu Mihai Cuptor, cu Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, cu Ministerul Educaţiei Naţionale.
Un răspuns
Locul respectiv de multi ani este „ocupat” de o groapa de gunoi unde colcaie sobolanii. E bine ca se face ceva, e rau ca se exagereaza!