marți

28 mai, 2024

12 aprilie, 2024

Primarul, viceprimarul și un angajat al Primăriei Cochirleanca, din Buzău, au fost reținuți pentru 24 de ore într-un dosar privind îngroparea, incendierea deşeurilor şi contaminarea apelor de suprafață prin deversări intenționate din rețeaua de canalizare.

„În urma materialului probator administrat, faţă de 3 persoane a fost dispusă măsura reţinerii pentru 24 de ore, pe bază de ordonanţă”, a informat Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Buzău.

Joi, poliţiştii Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din Buzău, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Râmnicu Sărat, au pus în executare şapte mandate de percheziţie. Activităţile au fost derulate într-o cauză penală privind eliminarea, deţinerea, păstrarea deşeurilor în afara spaţiilor autorizate, îngroparea deşeurilor, incendierea deşeurilor, evacuarea de ape uzate în apele de suprafaţă sau subterane şi executarea de instalaţii de ape fără punerea în funcţiune concomitentă a instalaţiilor de canalizare.

Apele de suprafață, contaminate de deversările din canalizare


„Din cercetări a reieşit că, din ianuarie 2023 până în prezent, reprezentanţii unei unităţi administrativ-teritoriale, din judeţul Buzău, ar fi eliminat şi păstrat deşeurile provenite din colectarea de la gospodării, agenţi economici sau rezultate din activitatea proprie, în afara spaţiilor autorizate. Pe acest fond şi în condiţiile neluării măsurilor de prevenire şi de combatere, ar fi rezultat cantităţi considerabile de deşeuri. Pentru eliminarea acestora, reprezentanţii unităţii administrativ-teritoriale ar fi procedat la incendierea şi îngroparea deşeurilor. De asemenea, în exercitarea serviciului public de canalizare, reprezentanţii unităţii administrativ-teritoriale ar fi dat în funcţiune şi ar fi exploatat, direct şi prin atribuirea gestiunii, reţeaua de canalizare şi staţia de epurare, fără a deţine autorizaţie de mediu. Astfel, ar fi rezultat deversări, atât accidentale, cât şi controlate, de ape uzate şi substanţe poluante din staţiile de pompare/epurare şi direct din reţeaua de canalizare, fapt ce ar fi dus la contaminarea apelor de suprafaţă. Totodată, în urma cercetărilor, s-a stabilit că instalaţia de canalizare ar fi fost pusă în funcţiune şi s-ar fi făcut intervenţii asupra sa, fără a exista avizele prevăzute de lege”, a mai informat IPJ Buzău.

Reprezentanţii Primăriei Cochirleanca nu au putut oferii informaţii cu privire la caz.

****


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: