16 decembrie, 2014

„Documentul făcut public de Senatul SUA nu conţine referiri la România. Autorităţile române nu deţin nici un fel de probe din care să rezulte că pe teritoriul României au existat centre de detenţie ale CIA sau că aeroporturile româneşti ar fi fost utilizate de către CIA pentru transportul sau detenţia unor prizonieri suspectaţi de acte de terorism„, arată Ministerul Afacerilor externe într-un comunicat de presă.

Este prima reacţie oficială a vreunei autorităţi din România în urma prezentării, săptămâna trecută, a raportului Senatului SUA privind practicile de interogare a suspecţilor de terorism folosite de CIA.

„Nu au fost obţinute până în prezent dovezi legate de cazuri în care persoane sau agenţii străine oficiale au fost implicate, pe teritoriul României, în acţiuni de privare de libertate sau transport ilegal de deţinuţi”, mai arată MAE.


În documentul elaborat de senatorii americani – rezumatul desecretizat al acestuia – nu apare clar numele României, dar se deduce că aici au existat centre de tranzit şi de detenţie a suspecţilor de terorism ai Al-Qaeda, iar locul era cunoscut codificat ca „black site”.

În plus, raportul arată că autorităţile statelor europene care au acceptat găzduirea pe teritoriul lor a unor astfel de facilităţi au primit milioane de dolari pentru „subvenţionarea” acestui centru.

De-a lungul timpului au existat o serie de investigaţii, unele jurnalistice, pentru a descoperi dacă au existat sau nu centre de detenţie CIA în România.

MAE aminteşte, în comunicatul de presă, demersul oficial a instituţiilor statului român. „După cum este cunoscut, au fost făcute demersuri în scopul verificării alegaţiilor respective.


O Comisie de anchetă a fost instituită de Senatul României în decembrie 2005. Raportul, adoptat de Senat în 2008, a concluzionat că nu au fost identificate elemente privind existenţa unor baze secrete americane, centre de detenţie sau zboruri neautorizate ale CIA destinate transportului sau detenţiei unor prizonieri suspectaţi de acte de terorism”, arată ministerul.

O nouă anchetă pentru cercetarea existenţei centrelor CIA

MAE anunţă că a fost declanşată şi este în derulare o anchetă judiciară, pentru a elucida toate afirmaţiile din spaţiul public şi acuzaţiile la adresa autorităţilor române.

„Autorităţile competente întreprind toate demersurile necesare pentru soluţionarea acestei cauze, cu deplina respectare a principiilor statului de drept şi drepturilor omului.

Referitor la nivelul de detaliere a informaţiilor care pot fi furnizate cu privire la această anchetă, trebuie ţinut cont de limitările impuse prin prevederile legale care reglementează derularea unei investigaţii penale, până la finalizarea acesteia”, se mai arată în comunicat.

Ministerul Afacerilor Externe subliniază că „România, stat membru al Uniunii Europene şi al NATO, parte la Convenţia împotriva torturii şi altor pedepse ori tratamente cu cruzime, inumane sau degradante (New York, 1984), se disociază şi respinge vehement astfel de practici, indiferent de circumstanţe.

Aceasta este politica sa oficială ca stat şi, în acelaşi timp, politica clară, fără echivoc şi compromisuri în materie de drepturile omului a Uniunii Europene, pe care România o susţine şi o practică fără rezerve”.

În plus, instituţia accentuează faptul că Parteneriatul Strategic cu SUA „este şi rămâne puternic”.

„Bazele colaborării cu SUA în cadrul acţiunilor antiteroriste sunt solide, întemeiate pe obiective comune, pe respectarea dreptului internaţional, în vederea unui răspuns prompt şi adecvat la ameninţările emergente”, mai arată sursa citată.

Suspiciuni şi acuzaţii la adresa României

Primele informaţii privind existenţa unor centre CIA în statele europene, partenere ale SUA au apărut spre sfârşitul mandatului lui George W. Bush.

Asta a dus la sesizarea mai multor organizaţii şi instituţii internaţionale, dar şi a media, care au încercat să aducă dovezi ale existenţie acestor centre.

În luna iunie 2008, raportorul Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Dick Marty, a prezentat un al doilea raport care aducea dovezi că “detinuti de mare valoare” ai SUA au fost retinuti in secret in Romania intre 2002 si 2005.

O investigatie realizata in 2011 de Associated Press impreuna cu televiziunea germana ARD sustinea ca inchisoarea CIA din Romania ar fi functionat in cladirea in care in prezent se afla Oficiul Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat (ORNISS), pe strada Mures, nr. 4, in sectorul 1 al Capitalei. Un sef al ORNISS a calificat atunci afirmatiile ziaristilor drept ceva „imposibil”.

Ambasadorul SUA la Bucureşti, primul care a sesizat existenţa centrului CIA în România

Informaţiile sunt însă mult mai vechi.

În 2003, ambasadorul american în Romania, Michael Guest, a vrut să contacteze oficialii Departamentului de Stat pentru a se asigura că aceştia ştiu de existenţa inchisorii CIA şi posibilul ei impact asupra relaţiilor româno-americane.

Misiunea CIA din România i-a comunicat ca acest lucru „nu este posibil” şi că nimeni din Departamentul de Stat, nici măcar secretarul de stat, nu a fost informat despre închisoarea din Romînia.

Ambasadorul a considerat pozitia CIA „inacceptabilă” şi a a cerut un act semnat de consilierul pe probleme de securitate al preşedintelui SUA care să confirme ca CIA are dreptul să desfăşoare programul de detenţie.

În plus, Michael Guest voia un document care să ateste că tehnicile de investigaţie ale CIA respectă drepturile omului şi un ordin explicit care să-i interzică să discute acest subiect cu secretarul de stat.

Conducerea CIA a cerut atunci interventia secretarul de stat adjunct Richard Armitage, care l-a sunat pe ambasador. Richard Armitage a cerut CIA să îl informeze permanent pe el şi pe secretarul de stat, pentru ca nu cumva sa fie luaţi pe nepregătite daca ambasadorul din România va mai ridica probleme legate de închisori.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: