fbpx Modifica setari cookieuri

La obiect

Poziție slabă la export – consecințe pe revenirea economică

Datele publicate de Eurostat plasează România printre cele mai afectate state UE de criza indusă de pandemie, în ceea ce privește schimburile externe pe primele… Mai mult

19.10.2020

Just Business

Corona-vinul românesc: între blocarea industriei HoReCa și fabricarea biocidelor

Odată cu apariția problemelor pentru domeniul HoReCa, și afacerile producătorilor locali de vin au scăzut substanțial în 2020. Sprijinul din partea autorităților a fost tardiv,… Mai mult

18.10.2020

Europa

Valul 2 al pandemiei în UE – impactul pe țări

În Europa, pandemia de coronavirus înaintează accelerat și mai multe state, inclusiv România, anunță la câteva zile noi recorduri ale numărului de cazuri la 24… Mai mult

15.10.2020

Chestiunea

Analiză / Revenirea economiei: cum arată ”V”-urile României

Statisticile din primele opt luni ale anului privind evoluția industriei, a comerțului exterior și a consumului acreditează scenariul unei reveniri a economiei „în formă de… Mai mult

14.10.2020

Prima reacţie oficială a României la raportul asupra tehnicilor de interograre ale CIA: Raportul Senatului SUA nu conţine referiri la România – e în derulare o nouă anchetă

de Anne-Marie Blajan 16.12.2014

“Documentul făcut public de Senatul SUA nu conţine referiri la România. Autorităţile române nu deţin nici un fel de probe din care să rezulte că pe teritoriul României au existat centre de detenţie ale CIA sau că aeroporturile româneşti ar fi fost utilizate de către CIA pentru transportul sau detenţia unor prizonieri suspectaţi de acte de terorism“, arată Ministerul Afacerilor externe într-un comunicat de presă.

Este prima reacţie oficială a vreunei autorităţi din România în urma prezentării, săptămâna trecută, a raportului Senatului SUA privind practicile de interogare a suspecţilor de terorism folosite de CIA.

“Nu au fost obţinute până în prezent dovezi legate de cazuri în care persoane sau agenţii străine oficiale au fost implicate, pe teritoriul României, în acţiuni de privare de libertate sau transport ilegal de deţinuţi”, mai arată MAE.

În documentul elaborat de senatorii americani – rezumatul desecretizat al acestuia – nu apare clar numele României, dar se deduce că aici au existat centre de tranzit şi de detenţie a suspecţilor de terorism ai Al-Qaeda, iar locul era cunoscut codificat ca “black site”.

În plus, raportul arată că autorităţile statelor europene care au acceptat găzduirea pe teritoriul lor a unor astfel de facilităţi au primit milioane de dolari pentru “subvenţionarea” acestui centru.

De-a lungul timpului au existat o serie de investigaţii, unele jurnalistice, pentru a descoperi dacă au existat sau nu centre de detenţie CIA în România.

MAE aminteşte, în comunicatul de presă, demersul oficial a instituţiilor statului român. “După cum este cunoscut, au fost făcute demersuri în scopul verificării alegaţiilor respective.

O Comisie de anchetă a fost instituită de Senatul României în decembrie 2005. Raportul, adoptat de Senat în 2008, a concluzionat că nu au fost identificate elemente privind existenţa unor baze secrete americane, centre de detenţie sau zboruri neautorizate ale CIA destinate transportului sau detenţiei unor prizonieri suspectaţi de acte de terorism”, arată ministerul.

O nouă anchetă pentru cercetarea existenţei centrelor CIA

MAE anunţă că a fost declanşată şi este în derulare o anchetă judiciară, pentru a elucida toate afirmaţiile din spaţiul public şi acuzaţiile la adresa autorităţilor române.

“Autorităţile competente întreprind toate demersurile necesare pentru soluţionarea acestei cauze, cu deplina respectare a principiilor statului de drept şi drepturilor omului.

Referitor la nivelul de detaliere a informaţiilor care pot fi furnizate cu privire la această anchetă, trebuie ţinut cont de limitările impuse prin prevederile legale care reglementează derularea unei investigaţii penale, până la finalizarea acesteia”, se mai arată în comunicat.

Ministerul Afacerilor Externe subliniază că “România, stat membru al Uniunii Europene şi al NATO, parte la Convenţia împotriva torturii şi altor pedepse ori tratamente cu cruzime, inumane sau degradante (New York, 1984), se disociază şi respinge vehement astfel de practici, indiferent de circumstanţe.

Aceasta este politica sa oficială ca stat şi, în acelaşi timp, politica clară, fără echivoc şi compromisuri în materie de drepturile omului a Uniunii Europene, pe care România o susţine şi o practică fără rezerve”.

În plus, instituţia accentuează faptul că Parteneriatul Strategic cu SUA “este şi rămâne puternic”.

“Bazele colaborării cu SUA în cadrul acţiunilor antiteroriste sunt solide, întemeiate pe obiective comune, pe respectarea dreptului internaţional, în vederea unui răspuns prompt şi adecvat la ameninţările emergente”, mai arată sursa citată.

Suspiciuni şi acuzaţii la adresa României

Primele informaţii privind existenţa unor centre CIA în statele europene, partenere ale SUA au apărut spre sfârşitul mandatului lui George W. Bush.

Asta a dus la sesizarea mai multor organizaţii şi instituţii internaţionale, dar şi a media, care au încercat să aducă dovezi ale existenţie acestor centre.

În luna iunie 2008, raportorul Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Dick Marty, a prezentat un al doilea raport care aducea dovezi că “detinuti de mare valoare” ai SUA au fost retinuti in secret in Romania intre 2002 si 2005.

O investigatie realizata in 2011 de Associated Press impreuna cu televiziunea germana ARD sustinea ca inchisoarea CIA din Romania ar fi functionat in cladirea in care in prezent se afla Oficiul Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat (ORNISS), pe strada Mures, nr. 4, in sectorul 1 al Capitalei. Un sef al ORNISS a calificat atunci afirmatiile ziaristilor drept ceva „imposibil”.

Ambasadorul SUA la Bucureşti, primul care a sesizat existenţa centrului CIA în România

Informaţiile sunt însă mult mai vechi.

În 2003, ambasadorul american în Romania, Michael Guest, a vrut să contacteze oficialii Departamentului de Stat pentru a se asigura că aceştia ştiu de existenţa inchisorii CIA şi posibilul ei impact asupra relaţiilor româno-americane.

Misiunea CIA din România i-a comunicat ca acest lucru „nu este posibil” şi că nimeni din Departamentul de Stat, nici măcar secretarul de stat, nu a fost informat despre închisoarea din Romînia.

Ambasadorul a considerat pozitia CIA „inacceptabilă” şi a a cerut un act semnat de consilierul pe probleme de securitate al preşedintelui SUA care să confirme ca CIA are dreptul să desfăşoare programul de detenţie.

În plus, Michael Guest voia un document care să ateste că tehnicile de investigaţie ale CIA respectă drepturile omului şi un ordin explicit care să-i interzică să discute acest subiect cu secretarul de stat.

Conducerea CIA a cerut atunci interventia secretarul de stat adjunct Richard Armitage, care l-a sunat pe ambasador. Richard Armitage a cerut CIA să îl informeze permanent pe el şi pe secretarul de stat, pentru ca nu cumva sa fie luaţi pe nepregătite daca ambasadorul din România va mai ridica probleme legate de închisori.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 16.12.2014

Lăsați un comentariu


Stiri

[RBL] Leadershipul și educația – piloni ai unei societăți antifragile

Vladimir Ionescu

Astăzi a avut loc cea de-a doua zi a Conferinței Naționale RBL – Antifragilitate într-o lume a crizelor, aducând în atenția celor peste 250 de… Mai mult

Stiri

12 direcții prioritare din planul național de redresate cu fonduri europene – concluzii după întâlnirea Klaus Iohannis – Ludovic Orban

Razvan Diaconu

Președintele Klaus Iohannis și premierul Ludovic Orban au stabilit miercuri 12 direcții prioritare de accesare a fondurilor europene alocate României în următorul exercițiu financiar. Președintele… Mai mult

Stiri

VIDEO Răzvan Atim, UiPath: „Toate sarcinile din activitatea unei microîntreprinderi pot fi automatizate”

Redacţia

Este esențial pentru companiile mici să adopte tehnologia pentru a gestiona volume mari care compactează business-ul, a spus Răzvan Atim, General Manager pentru Europa de… Mai mult

Stiri

VIDEO Raluca Nicolescu, Raiffeisen Bank: Recomandăm firmelor să vorbească cu banca înainte de a aplica pe programe de finanțare

Redacţia

Directorul ariei IMM de la Raiffeisen Bank, Raluca Nicolescu a vorbit la conferința „Finanțarea IMM-urilor în criza COVID-19”, organizată pe 20 octombrie despre faptul că… Mai mult

Stiri

Primăria Capitalei reziliază contractul cu turcii de la Bozankaya Otomotiv pentru achiziția a 100 de troleibuze

Vladimir Ionescu

Primăria Capitalei a anunţat miercuri că a demarat procedura de reziliere a contractului privind achiziţia a 100 de troleibuze noi, având în vedere că nu… Mai mult

pagina-conferinte

VIDEO CONFERINȚA ONLINE Finanțarea IMM-urilor în criza COVID-19

Redacţia

București, 20 octombrie 2020. Organizator: CursDeGuvernare.ro în parteneriat cu Raiffeisen Bank. Speakeri : Ministrul fondurilor europene, Marcel Boloș alături de alți oficiali din Guvern, reprezentanți… Mai mult

Europa

Polonia / Grevă de o zi din cauza restrângerii dreptului de a face avort

Iulian Soare

Angajați din toată Polonia protestează miercuri față de o sentină a Curții Constituționale prin care au fost interzise  avorturile chiar și în cazul în care… Mai mult