Departamentul de Stat al Statelor Unite cer Rusiei și separatiștilor pe care îi sprijină în conflictul din estul Ucrainei să oprească imediat atacurile asupra forțelor guvernamentale și să se conformeze acordului de pace asumat la Minsk.
Departamentului de Stat american a dat publicității luni seară un comunicat în care se afirmă:
„SUA sunt extrem de îngrijorate de deteriorarea situației din și din jurul localității Debalțeve, estul Ucrainei. Misiunea specială de monitorizare a OSCE confirmă că atacurile continuă în această zonă, dar și în Sievierodonețk, Luhansk și Donețk.
Guvernul Ucrainei a anunțat că forțele armate naționale au fost atacate de 129 de ori în ultimele 24 de ore de către separatiștii susținuți de Rusia, atacuri care s-au soldat cu 5 morți și 25 de răniți, atacuri efectuate inclusiv asupra unui convoi care evacua răniți din Debalțeve. Separatiștii au anunțat public că refuză monitorizarea acordului de încetare a focului la Debalțeve, iar observatorilor OSCE nu li se acordă garanții de securitate pentru accesul în zonă. Aceste acțiuni agresive și declarații ale separatiștilor pro-ruși pun în pericol cel mai recent acord de încetare a focului și amenință implementarea planului de retragere a armanentului greu din zonă, conform pachetului de măsuri adoptat în 12 februarie, la Minsk.
SUA monitorizează îndeaproape informațiile conform cărora o nouă coloană de echipamente militare rusești se îndreaptă spre localitatea Debalțeve.
Cerem Rusiei și separatiștilor pe care aceasta îi sprijină să înceteze imediat toate atacurile, să coopereze cu OSCE pentru a garanta încetarea focului, așa cum prevede pachetul de măsuri convenit pe 12 februarie, și să implementeze toate prevederile angajamentelor asumate la Minsk, în 5 și 19 septembrie.„
Separatiștii spun că acordul de la Minsk nu e valabil în Debalțeve
Debalțeve, localitate din estul Ucrainei aflată sub controlul armatei guvernamentale însă situată în vecinătatea regiunii aflate sub control separatist, a fost supusă, începând de luni, unui bombardament masiv. Atacul s-a petrecut la o zi de la intrarea în vigoare a acordului de încetare a focului, acord despre care separatiștii afirmă că nu se aplică în această zonă.
Armata ucraineană a anunțat luni că rebelii proruși au lansat un atac cu obuze și asupra orașului Donețk.
În prima parte a zilei de duminică, prima zi de armistițiu, acordul a fost respectat în linii mari, însă un purtător de cuvânt al armatei Anatoly Stelmakh, a declarat presei că luptele s-au reluat în anumite zone. “Grupurile înarmate ilegal nu respectă acordul de la Minsk,” a spus Anatoly Stelmakh, precizând că rebelii folosesc rachete Grad și tancuri pentru a ataca Debalțeve.
Ertugrul Apakan, şeful misiunii de monitorizare a OSCE, a anunţat duminică faptul că, în primele 12 ore ale armistiţiului, luptele au încetat, cu excepţia zonelor Debaltseve şi Luhansk. Ertugrul Apakan a mai solicitat public ca rebelii să permită accesul misiunii OSCE în toate zonele în dispută.
“Ajutoarele umanitare”
Două convoaie cu “ajutoare umanitare” de la Ministerul rus pentru Situaţii de Urgenţă au traversat frontiera cu Ucraina şi se îndreptau, duminică dimineaţa, către regiunile separatiste, a anunţat un purtător de cuvânt al ministerului, citat de portalul Sputnik.
“Formalităţile vamale au fost îndeplinite la două puncte de trecere a frontierei. Două coloane de camioane au traversat frontiera, una către Doneţk, cealaltă către Lugansk”, a declarat Oleg Voronov, adjunctul şefului Centrului de management pentru situaţii de criză din cadrul ministerului, precizând că este vorba despre cea de a paisprezecea acţiune de acest fel pe care Rusia o întreprinde de la începutul conflictului ucrainean.
Potrivit oficialului, fiecare coloană livrează aproximativ 900 de tone de ajutoare, constând în hrană, medicamente, materiale de construcţie şi manuale şcolare, iar din convoi fac parte peste 170 de vehicule.
Rusia a trimis cu cele 13 convoaie anterioare peste 18.000 de tone de ajutoare, începând din august. Al treisprezecelea convoi s-a întors în ţară săptămâna aceasta, după ce a livrat o încărcătură de peste 1.100 de tone în Donbas, unde rebelii separatişti proruşi luptă împotriva forţelor guvernamentale ucrainene din aprilie.
Kievul şi Occidentul acuză Moscova că susţine cu armament şi trupe insurgenţii proruşi din estul Ucrainei, acuzaţii dezminţite de către ruşi.