marți

24 mai, 2022

Prima navă spațială privată cu echipaj uman se întoarce pe Pământ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

1 august, 2020

Întoarcerea pe Pământ a capsulei spațiale.  Foto: SpaceX

Prima misiune a unei nave spaţiale private cu echipaj uman  se va încheia duminică, odată cu amerizarea capsulei Crew Dragon, în largul coastelor Floridei din Golful Mexic.

SpaceX, compania controlată de miliardarul american Elon Musk, și NASA au lansat în 30 mai capsula Crew Dragon cu o rachetă Falcon 9, construită tot de SpaceX.

Crew Dragon i-a dus pe astronauţii Bob Behnken și Doug Hurley la Stația Spațială Internațională (ISS), care orbitează în jurul Pământului și de care capsula spațială a fost andocată. Astronauţii au părăsit ISS sâmbătă, la ora 23:35 GMT, şi călătoria lor va dura aproximativ 19 ore.


SpaceX este prima misiune cu echipaj uman americană din 2011 încoace, de când a luat sfârșit programul navetelor spațiale.

De atunci, NASA a apelat la rachetele ruseşti Soiuz pentru a-și trimite astronauţii pe Stația Spațială Internațională.

Emoțiile întoarcerii

„Cea mai grea parte (a misiunii) a fost lansarea, dar cea mai importantă este întoarcerea acasă”, a declarat astronautul Bob Behnken, citat de Reuters.

Reintrarea în atmosfera terestră a capsule este cea mai mare grijă și a lui Elon Musk. Se va face la o viteză de 25 de ori mai mare decât cea a sunetului și va expune nava la temperaturi de peste 7.000 de grade Celsius.


„Partea de care m-aș îngrijora cel mai mult este reintrarea” (în atmosferă), declara Elon Musk încă din luma mai, cu câteva zile înainte de lansare.

Viitorul comercial

Principalul scop al proiectului SpaceX a fost să demonstreze capacitatea de a transporta echipaje umane dinspre și spre Pământ, după ce predecesoarele navetei Crew Dragon au îndeplinit misiuni spațiale pilotate automat.

Misiunea Crew Dragon este un prim pas spre misiuni regulate spre ISS, dar și spre zboruri cu caracter comercial. Crew Dragon poate transporta 4 astronauţi şi, în caz de nevoie, până la 7 astronauţi.

SpaceX are parteneriate cu compania aerospațială comercială Axiom Space, care vrea să construiască o stație spațială comercială și cu compania de turism spațial Space Adventures

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

NASA finanţează cu un total de 8 miliarde de dolari atât programul SpaceX, al companiei omonime controlate de Elon Musk, cât și pe cel al rivalei Boeing, care are în plan primul său zbor spațial cu echipaj uman anul viitor, cu CST-100 Starliner.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Andrew Kenningham (foto), economist-şef pentru Europa la Capital Economics, explică într-un interviu pentru CursdeGuvernare cum va reseta războiul obiectivele şi strategiile de dezvoltare pe care UE le bătuse...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: