marți

25 ianuarie, 2022

Prima întâlnire dintre avioanele celor două coaliții care bombardează jihadiștii din Siria a avut loc în Turcia

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

6 octombrie, 2015

suhoi su 30Prima întâlnire dintre avioanele militare ale diferitelor armate ce execută lovituri aeriene împotriva pozițiilor grupărilor jihadiste din Siria s-a produs luni, dar în Turcia, și a declanșat un schimb dur de replici între cele două coaliții.

Un avion rusesc a intrat în spațiul aerian al Turciei și a fost interceptat de două avioane de vânătoare F-16 ale forțelor de la Ankara, care l-au escortat până deasupra Siriei.

Imediat, șeful diplomației turce l-a convocat pe ambasadorul Moscovei la Ankara și i-a prezentat un “protest ferm”, cerând evitarea pe viitor a unor situații de acest gen.


Secretarul de stat american John Kerry a reacționat și el, atrăgând atenția că Turcia ar fi putut riposta prin doborârea avionului.

Pentru evitarea situațiilor de felul acesta sau a unui accident aviatic în Siria, John Kerry spune că este necesară intensificarea discuțiilor dintre cele două coaliții ce acționează separat în această țară care se confruntă din 2011 cu un război civil și expansiunea grupărilor teroriste.

În momentul de față, în Siria desfășoară lovituri aeriene coaliția condusă de SUA (și la care participă Marea Britanie, Turcia, Franţa, Germania, Qatar şi Arabia Saudită), pe de o parte, și de asemenea armata rusă, care sprijină regimul lui Bashar al-Assad.

Moscova: de vină a fost vremea

Moscova a susținut că a fost vorba de un singur avion, un Suhoi Su-30, care a violat spațiul aerian turcesc pentru doar câteva secunde, din cauza condițiilor meteo defavorabile.


“Un avion militar rus Su-30 a intrat timp de câteva secunde în spațiul aerian turc, în cursul unei manevre, în timp ce se întorcea pe aerodromul său (…) Acest incident a fost cauzat de condițiile meteorologice nefavorabile în această zonă. Nu trebuie văzut în asta vreun complot”, a comunicat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, generalul Igor Konașenkov.

Ankara contrazice Rusia și susține că avionul de luptă interceptat luni, precum și un altul care a intrat în spațiul aerian al Turciei duminică, au “hărțuit” avioanele turcești aflate în patrulare la frontiera sudică.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Rusia a efectuat primele bombardamente în Siria miercurea trecută, la mai puţin dcinci5 ore de la momentul în care Parlamentul rus a autorizat operaţiunile aeriene în Orientul Mijlociu.

Din declaraţiile oficiale, implicarea Moscovei în conflictul din Siria este explicată prin temerile generate de extremismul islamist, dar primele lovituri au fost executate împotriva unor grupări susţinute de Turcia şi de Arabia Saudită, iar aceste acţiuni au potenţialul să genereze ostilitate la adresa Rusiei.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

 ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium) va...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar:

rrr