marți

23 aprilie, 2024

6 iunie, 2023

După o săptămână dificilă de negocieri, aproximativ 170 de țări au convenit să elaboreze, până în noiembrie, un prim proiect a ceea ce ar putea deveni primul tratat global care să reducă poluarea cu plastic până la sfârșitul anului viitor.

Delegațiile țărilor, ONG-urile și reprezentanții industriei s-au reunit la Paris săptămâna trecută pentru a doua rundă de discuții ONU în vederea unui pact obligatoriu din punct de vedere juridic pentru a opri explozia deșeurilor de plastic.

Se estimează că acest tip de deșeuri se va tripla până în 2060, aproximativ jumătate ajungând la groapa de gunoi și mai puțin de o cincime reciclată, conform unui raport din 2022 al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.

Chestiunile de procedură au consumat jumătate din timpul de discuții


Deși prima jumătate a negocierilor a fost petrecută discutând pe probleme de procedură, delegațiile s-au împărțit în două grupuri pentru a discuta gama de măsuri de control care pot fi luate pentru a opri poluarea cu plastic, precum și dacă țările ar trebui să elaboreze planuri naționale sau să stabilească obiective globale pentru a aborda problema.

Până la încheierea sesiunii, țările au convenit să pregătească o primă ”schiță” a ceea ce va deveni un tratat obligatoriu din punct de vedere juridic privind materialele plastice și să lucreze între sesiunile de negocieri pe chestiuni cheie, cum ar fi domeniul de aplicare și principiile viitorului tratat.

Textul proiectului ar trebui să fie gata până la începutul următoarei runde de discuții care va avea loc la Nairobi, Kenya, în noiembrie.

Arabia Saudită, Rusia și China fug de vot majoritar

„Apelul meu la începutul acestei sesiuni a fost să facem să conteze această reuniune de la Paris. Ați făcut acest lucru, oferindu-ne în mod colectiv un mandat pentru un proiect zero și lucrări intersesiuni”, a declarat Jyoti Mathur-Filipp, secretarul executiv al Comitetului Interguvernamental de negociere (INC) privind poluarea cu plastic, la ședința de închidere.


Debutul negocierilor a fost blocat, mai bine de două zile, de dezbateri pe regulile de procedură ale discuțiilor.

Arabia Saudită, Rusia și China au cerut ca adoptarea deciziilor din tratat să nu se facă cu un vot majoritar, ci prin consens. Un consens ar oferi uneia sau mai multor țări capacitatea de a bloca adopția.

Marian Ledesma, un militant la Greenpeace Filipine, a declarat pentru Reuters că, dacă procesul INC permite adoptarea prin consens în loc de votul majoritar „va bloca o mulțime de prevederi importante”.

„Votul majoritar permite ca cât mai multe state să poată susține tratatul și ne permite să mergem mai departe”, a spus ea.

Problema nu a fost încă rezolvată pe deplin și va apărea la următoarea rundă de discuții.

SUA vor ca fiecare să avanseze în ritm propriu

Abia miercuri seara negociatorii au reușit să treacă mai departe, la fondul discuțiilor, expunând pozițiile lor cu privire la limitarea producției de plastic, la reducerea producției de plastic de unică folosință și la modul în care trebuie stabilite țintele naționale: prin tratat sau cu planuri individuale.

„Nu avem timp de pierdut. Acum avem chiar mai puțin timp de pierdut”, a spus reprezentantul Samoa, în numele națiunilor insulare mici, la discuțiile de miercuri, adăugând că statele insulare se confruntă cu daunele gestionării proaste a deșeurilor și producției excesive de plastic.

Un grup informal de țări – numit „Coaliția pentru ambiții înalte”, care include țări din UE, precum și Japonia, Chile și națiunile insulare – își dorește obiective globale de reducere a producției de plastic și a poluării, precum și restricții asupra anumitor substanțe chimice periculoase.

Țări precum Statele Unite și Arabia Saudită au favorizat ideea stabilirii de ținte de reducere a producției de plastic prin planuri naționale mai degrabă decât obiectivele globale.

Tadesse Amera, copreședinte al Rețelei internaționale de eliminare a poluanților, a declarat că negocierile trebuie să aibă ca rezultat un acord puternic.

„Mizele sunt mari, dar suntem optimiști cu privire la conștientizarea crescândă în rândul delegaților cu privire la necesitatea unor controale globale asupra substanțelor chimice din materiale plastice și a limitelor producției de plastic”, a spus el.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: