joi

30 martie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

2 februarie, 2020

15 ţări din Europa de Sud, Centrală şi de Est au afirmat sâmbătă, la Summitul Grupului „Prietenii Coeziunii”, nevoia de a se ajunge rapid la un acord asupra viitorului buget european după Brexit, transmite presa internațională. Principalele preocupări vizează o eventuală reducere a fondurilor de coeziune, pe fondul Brexit, precum și modificarea ratelor de cofinanțare.

Bulgaria, Cehia, Cipru, Estonia, Grecia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania şi Ungaria au semnat comunicatul final al summitului care a avut loc la Beja, la 180 de kilometri sud de Lisabona, Portugalia.

„Este urgent să se ajungă la un acord asupra viitorului buget european, iar statele membre reunite astăzi şi-au afişat dorinţa fermă de a încheia un acord definitiv la 20 februarie”, a anunţat premierul portughez Antonio Costa într-o conferinţă de presă la sfârşitul discuţiilor.


Premierul Ludovic Orban a reiterat, în intervenţia sa la Summitul Grupului ”Prietenii Coeziunii”, sprijinul României pentru atingerea cât mai curând posibil a unui acord politic privind viitorul buget european, care să permită demararea la timp a următoarelor programe şi proiecte cu finanţare europeană, transmite Agerpres.

Summitul Grupului ”Prietenii Coeziunii” a avut loc cu trei săptămâni înainte de un summit excepţional convocat de preşedintele Consiliului European, Charles Michel, pentru a încerca să se decidă bugetul UE pentru perioada 2021-2027.

Cele 17 ţări care s-au reunit în Portugalia se tem că viitorul acord ar putea duce la importante reduceri bugetare, ca urmare a eliminării contribuţiei Marii Britanii, care a părăsit vineri, oficial, Uniunea Europeană.

Summitul din Portugalia a fost a treia reuniune a Grupului ”Prietenii Coeziunii”, după cea din 2018 de la Bratislava cea de la Praga, din toamna anului trecut.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Moto: ”Generalii mei, în temeinica lor prostie, veneau și-mi spuneau: <Majestate, oamenii nu mai vor să lupte>. Iar eu în sinea mea mă gândeam: <adică nu mai vor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: