3 iunie, 2020

O serie de prevederi neclare și periculoase pentru libertatea de întrunire pașnică și libertatea de exprimare au fost elaborate de un Grup de Lucru al Jandarmeriei Române Română ca amendamente la Legea manifestațiilor publice, din 1991.

Draftul a fost prezentat de Jandarmerie la o întâlnire cu societatea civilă, scrie Europa Liberă, care menționează că multe dintre protestele utlimilor ani nu ar mai fi avut loc, dacă modificările propuse ar fi fost în vigoare.

Cele mai controversate prevederi:

  • sunt interzise „răspândirea ori prezentarea în public…a unor fapte/acțiuni privitoare la România ori la naţiunea română, de natură să aducă atingere autorităţii şi prestigiului acestora” (încalcă grav dreptul la liberă exprimare și dreptul la informare, ar afecta grav și presa)
  • interzicerea protestelor ce defăimează țara și națiunea
  • sunt interzise protestele care urmăresc „inițierea sau organizarea unei lovituri de stat sau o acțiune contrară siguranţei naţionale și ordinii constituționale”
  • sunt interzise manifestațiile publice care presupun „manifestările obscene, contrare bunelor moravuri”(manifestările Pride  sunt catalogate astfel de conservatori; niciuna dintre aceste patru prevederi nu precizează ce însemnă faptele respective și cine constată săvârșirea lor)
  • cine înscrie la primărie un protest este obligat să angajeze și o firmă de pază care să identifice persoanele recalcitrante și să le scoată din mulțime
  • dacă protestele degenerează, organizatorii sunt pasibili de amenzi mai mari decât până acum – de la 5.000 de lei la 30.000 de lei

Amendamentele propuse de Jandarmerie amintesc de încercările eșuate ale PSD – ALDE de a introduce reglementări similare, considerate ca abuzive de către societatea civilă, întrucât încalcă drepturi fundamentel și libertăți civile.

Europa Liberă amintește că lovitura de stat a fost invocată de Liviu Dragnea și Viorica Dăncilă pentru a justifica intervenția în forță a Jandarmeriei la mitingul de protest din 10 august 2018.

Surprinzător este că propunerile sunt făcute de Jandarmerie, cea care a fost acuzată de abuzurile de atunci, mai mulți coordonatori ai intervenției de pe 10 august 2018 fiind judecați pentru brutalitatea intervenției și forța disproporționată folosită împotriva manifestanților pașnici.

Jandarmeria s-a justificat atunci afirmând că pe 10 august a avut loc o tentativă de lovitură de stat. Nu a prezentat niciodată dovezi.

USR: Propunerile Jandarmeriei sunt inacceptabile


USR a transmis un comunicat în care cataloghează drept inacceptabile propunerile Jandarmeriei, deoarece ele încalcă dreptul constituțional al românilor de a protesta și constituie o palmă dată democrației românești.

„Documentul inițiat de către Grupul de Lucru din Jandarmeria Română este o palmă dată democrației și conține prevederi vădit neconstituționale. Să nu uităm că articolul 39 din Constituția României, referitor la libertatea întrunirilor, prevede că <<Mitingurile, demonstraţiile, procesiunile sau orice alte întruniri sunt libere>> și aceste drepturi nu pot fi îngrădite. Este revoltător că la aproape 2 ani de la demonstrațiile din 10 august 2018, Jandarmeria nu pare să fi înțeles încă abuzurile pe care le-a făcut asupra oamenilor care demonstrau pașnic în Piața Victoriei. Împreună cu parlamentarii USR, mă voi opune categoric acestui proiect de lege”, a declarat senatoarea USR Silvia Dinică.

Potrivit USR, Jandarmeria Română a primit săptămâna trecută o propunere legislativă la care se lucrează în Parlament, într-un grup transpartinic și alături de organizațiile neguvernamentale specializate în libertatea de exprimare și drepturile omului, dar a preferat să ignore complet această propunere și să avanseze alte modificări care lasă loc interpretărilor și abuzurilor.

„Sper că domnul Vela nu vrea să continue proiectele lui Carmen Dan. Există, în acest moment, o propunere legislativă într-un stadiu avansat de elaborare, venită din partea mai multor organizații neguvernamentale, și discutată cu parlamentari din mai multe partide, inclusiv USR și PNL. Sper ca această inițiativă, și nu proiectul de lege ieșit din sertarele Jandarmeriei, să devină lege. Legea pe care noi o vom propune preia standardele internaționale și recomandările OSCE/ODIHR și ale Comisiei de la Veneția în materie de libertate de exprimare și adunări publice. România este stat de drept și nu vrem să devină un stat polițienesc”, afirmă și senatoarea Florina Presadă.

USR îi cere ministrului de Interne, Marcel Vela, să anunțe public dacă susține aceste propuneri ale Jandarmeriei și face un apel către șefii Jandarmeriei să revină la masa dezbaterii pe baza propunerii legislative la care se lucrează în Parlament alături de ONG-uri.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: