miercuri

29 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

19 martie, 2021

Aproape jumătate dintre membri CFA se așteaptă ca economia să crească cu peste 4% în acest an, peste media pieței care prognozează o creștere a PIB de 2,8%, a declarat, joi, Mihai Purcărea, membru al Boardului CFA România, la evenimentul online „Revenirea economică după un an de pandemie. Previziunile anului 2021” – organizat de CFA Society România.

„Anul trecut noi am estimat că economia va crește cu 3%, dar ceea ce s-a întâmplat a fost că s-a contractat cu aproape 4%. Previziunea actuală din piață vede o creștere de 2,8% a PIB-ului României. Acum să vedem la ce se așteaptă membrii CFA în acest an. Deci aproape jumătate dintre membri, respectiv 42% dintre membri, se așteaptă ca economia să crească cu peste 4% în acest an, o revenire mare, și mai mult decât previziunea actuală din piață”, a spus Mihai Purcărea (foto), citat de Agerpres.

În ceea ce privește inflația, el a amintit că anul trecut membrii CFA au estimat o inflație de 3-3,5%, dar inflația media a fost mai scăzută. Pentru acest an, așteptările din piață sunt de 2,8%, iar membrii CFA prognozează o inflație de 3-3,5%.


Referitor la cursul de schimb, Purcărea a menționat că în anii trecuți a fost unul predictibil, cu o depreciere anuală de 2% pentru leu. Anul trecut, membrii CFA au estimat un curs valutar de 4,8-4,9 lei/euro care a fost linie cu ceea ce s-a întâmplat. Pentru acest an, așteptările din piață pentru cursul valutar de la finalul anului sunt de 4,94 lei/euro. Membrii CFA se așteaptă la un curs valutar asemănător pentru 2021, respectiv 69% dintre aceștia estimează un curs valutar de 4,9-5 lei/euro. Totodată, 19% dintre participanți la sondaj se așteaptă la un curs de 5 – 5,1 lei/euro, iar 3% peste 5,1 lei/euro.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Dobânda Robor la 3 luni ar putea ajunge la finalul lunii decembrie a acestui an la 1,5 – 2% în opinia a 44% dintre participanții la studiu CFA.

Indicele BET-XT Total Return ar putea înregistra o creștere cuprinsă între 0 și 10% în opinia a 38% dintre participanți.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: