12 ianuarie, 2017

Ritmul de creştere al comerţului global va fi mai mic decât cel al creşterii economice globale, pentru al treilea an consecutiv în 2017, potrivit unui raport al rețelei globale de consultanță PricewaterhouseCoopers (PwC).

Reapariţia naţionalismului economic în anumite părţi ale lumii înseamnă că regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului vor fi puse la încercare”, mai spune raportul PwC referitor la previziunile economice pentru 2017 .

Și, cum cea mai mare relaţie comercială din lume este cea dintre Statele Unite şi China, dacă aceasta va fi pusă sub presiune, tendinţa naționalismului economic se va păstra pe termen mai lung, „în absenţa încheierii Parteneriatului Transpacific şi a Parteneriatului Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii (TTIP)”, potrivit unui comunicat al PwC.


Aceasta este cea dintâi dintre cele trei tendințe principale identificate de specialiștii PwC pentru 2017. Celelalte sunt:

  • Politica monetară a SUA se va întoarce la normalitate
  • Politica va influenţa economia şi va genera incertitudine

America, America

În scenariul principal al PwC, Statele Unite vor înregistra în 2017 cel mai rapid ritm de creştere dintre statele membre ale G7, de aproximativ 2%, „pe baza unui ritm solid de creare de noi locuri de muncă şi de creştere a consumului gospodăriilor”.

„Ritmul creşterii economice din Statele Unite ar putea să genereze surprize plăcute în cazul în care noua administraţie ia măsuri de reducere a taxelor şi impulsionează investiţiile în infrastructură”, potrivit PwC.

Analiza PwC sugerează că „Statele Unite vor contribui cu aproximativ 70% din toată creşterea economică înregistrată de statele din grupul G7, deşi nu reprezintă decât jumătate din economia G7 în termeni absoluţi”.


Întărirea dolarului, însă, nu va fi o surpriză plăcută pentru toată lumea. Creșterea puterii celei mai răspândite monede din lume se va datora creșterii ratei dobânzii de referință de către Federal Reserve, banca centrală a SUA, într-un ritm mai accentuat, în funcție și de ritmul şi amploarea planurilor fiscale ale noii administraţii prezidenţiale americane.

Economiile care depind de dolar pentru a-şi asigura finanţarea vor fi puse sub presiune”, spune raportul PwC.

România depinde în relativ mică măsură de refinanțarea în dolari, neavând în circulație titluri de stat emise în moneda americană. Va trebui, însă, ca finanțările private, atâtea câte sunt, să țină seama de cursul în creștere al dolarului față de leu.

Politică și incertitudini

Politica va genera incertitudine în 2017.

Raportul PwC amintește că în zona Euro ar putea fi organizate până la șase runde de alegeri. Germania, Franţa, Olanda şi potenţial Italia şi Grecia (care împreună însumează 70% din PIB-ul Zonei Euro) vor organiza diferite alegeri generale şi s-ar putea să înregistreze perturbări în ciclurile lor politice normale. Spania este posibil să organizeze un referendum pentru viitorul Cataloniei.

„Pe arena internaţională, vom monitoriza îndeaproape evoluţia relaţiilor ruso-americane, care ar putea efecte în zona Europei de Est, Orientului Mijlociu şi a estului Asiei, precum şi asupra acordului nuclear cu Iranul”, a declarat Barret Kupelian, senior economist, PwC.

Pentru multe economii, 2017 va fi un an al incertitudinii.

Repatrierea investiţiilor în dolari ar putea să arate vulnerabilităţile unor economii. Întărirea politicii monetare din Statele Unite ar putea încuraja o repatriere graduală a dolarilor americani investiţi în străinătate.

 

La polul opus, pentru economiile dependente de preţul materiilor prime, aşa cum sunt Brazilia şi Rusia, un preţ mai mare al petrolului (şi al altor materii prime), corelat şi cu o rată flexibilă de schimb valutar ar putea să ajute la atenuarea impactului repatrierii capitalului în Statele Unite.

China va simţi costurile gradului mare de îndatorare a sectorului privat: datoriile sectorului privat non-financiar din China se ridică la mai mult de 250% din PIB. China ar putea să adauge încă 650 de miliarde de dolari la datoria sa totală, până la sfârşitul lui 2017.

Munca în Europa

Rata de ocupare a forţei de muncă în Zona Euro va ajunge la cel mai înalt nivel măsurat până acum, dar statele de la periferia Zonei Euro vor crea mai multe noi locuri de muncă

PwC se aşteaptă ca economiile „de la periferia” Zonei Euro să înregistreze o rată de creştere economică mai ridicată decât economiile „din centrul” Zonei Euro, pentru al patrulea an consecutiv.

Nivelul de ocupare al forţei de muncă în statele din centrul Zonei Euro va ajunge la nivelul istoric de aproximativ 97 de milioane de locuri de muncă.

Însă ritmul de creare de noi locuri de muncă va fi depăşit în statele de la periferia Zonei Euro, care vor crea cu aproximativ 100.000 de noi locuri de muncă mai mult decât statele din nucleul Zonei Euro.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: