1 noiembrie, 2023

Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa au scăzut miercuri, pentru a doua zi consecutiv, în condiţiile în care luna noiembrie a început cu o vreme favorabilă la care se adaugă optimismul că războiul din Orientul Mijlociu nu va afecta livrările mondiale de energie, transmite Bloomberg.

Cotaţiile futures la gaze cu livrare în luna decembrie au scăzut miercuri dimineaţă cu până la 4%, după ce marţi au încheiat şedinţa în scădere cu 9,5%. Continentul european se îndreaptă spre iarnă cu depozitele de gaze pline şi toamna blândă nu i-a obligat până acum pe traderi să scoată gaze din depozite.

În jurul orei 9:07 a.m., la hub-ul de gaze TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă în Europa, cotaţiile futures la gaze naturale cu livrare în luna decembrie erau în scădere cu 2,8%, până la 46,69 euro/MWh. Faptul că în prezent cererea de gaze este una slabă înseamnă că o cantitate mai mare de gaze va fi disponibilă în lunile mai reci, precum şi în cazul în care vor apărea evenimente neprevăzute care vor duce la perturbarea aprovizionării.


Traderii urmăresc cu atenţie posibilele efecte ale războiului dintre Israel şi Hamas asupra livrărilor de gaze, iar cotaţiile futures sunt în continuare la un nivel superior celui înregistrat înainte de izbucnirea conflictului. În timp ce continuă eforturile diplomatice pentru a evita răspândirea conflictului în întreaga regiune a Orientului Mijlociu, analiştii de la firma de consultanţă Eurasia Group estimează că există 70% şanse ca acest război să rămână unul local.

Companiile din UE stochează gaze naturale în Ucraina, după ce și-au umplut propriile depozite

În ciuda riscurilor provocate de război, companiile energetice stochează mari cantități de gaze naturale în depozitele din Ucraina, deoarece cele proprii sunt pline, relatează Financial Times.

Depozitele pentru stocarea gazelor naturale din UE sunt pline în proporție de peste 99%, cu o lună înainte de obiectivul propus de a atinge gradul de umplere de 90% în noiembrie, arată datele Gas Infrastructure Europe.

Însă analiștii atrag atenția că riscurile de pauze în aprovizionare persistă. Ei avertizează că nici Europa, nici Asia nu ar trebui să se mulțumească cu cantitățile de gaze existente în depozite pentru iarnă, deoarece o prelungire a anotimului rece, întreruperi ale livrărilor și tensiuni geopolitice ar putea distrosiona din nou piața GNL și o creștere abruptă a prețurilor.


Anul acesta, în ciuda riscurilor de potențiale lovituri din cauza războiului, comercianții au început să stocheze gaze naturale în depozite în Ucraina, profitând de costurile mai mici și de capacitatea mare de stocare disponibilă. Marfa poate fi cumpărată de oriunde și trimisă în Ucraina prin conducte din Ungaria, Slovacia și Polonia.

Având în vedere că depozitele din UE sunt aproape pline, capacitatea de stocare a Ucrainei ar putea ajuta aprovizionarea cu gaze înainte de venirea iernii, consideră Bruegel, un think tank cu sediul la Bruxelles. Gazele din depozitele ucrainene cresc securitatea aprovizionării Europei, deoarece UE poate să-și extindă rezervele pentru a satisface vârful de consum din timpul iarnii.

Săptămâna trecută, prim-ministrul ucrainean Denis Șmihal a declarat că țara sa este pregătită să permită companiilor străine să folosească până la jumătate din capacitatea totală de depozitare a gazelor naturale. Ucraina are o capacitate de stocare subterană de 30 de miliarde de metri cubi. Potrivit premierului, 12 până la 15 miliarde de metri cubi din această capacitate ar putea fi utilizată de comercianții străini pentru a stoca gaz.

Aprovizionarea cu GNL către Europa este în prezent stabilă înaintea lunilor de iarnă, dar riscurile de aprovizionare și perioadele de frig lungi în Europa și Asia ar putea reduce rapid rezerva UE, ceea ce ar duce la noi scumpiri ale gazelor.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: