marți

25 ianuarie, 2022

Prețurile au crescut cu 4% în martie – date oficiale INS

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

10 aprilie, 2019

Luna martie a consemnat o inflamare a prețurilor și mai accentuată decât cea din februarie, confirmând îngrijorările exprimate în ședința de politică monetară a Băncii Naționale a României (BNR) de marți.

Rata anuală a prețurilor de consum (IPC) a afost de 4,03% în luna martie, în creştere de la 3,83% în februarie, care era deja peste limita maximă a intervalului ţintit de BNR.

Preţurile au urcat mai mult după calculul pe baza armonizată european (IAPC), cu 4,2% în luna martie 2019 față de ac eeași luină a anului trecut, a anunţat miercuri Institutul Național de Statistică (INS).


BNR a avertizase în ajun că „rata anuală a inflației se va menține probabil pe orizontul scurt de timp peste limita de sus a intervalului țintei (3,5%) și pe o traiectorie semnificativ mai înaltă decât cea evidențiată în prognoza pe termen mediu publicată în Raportul asupra inflației din februarie 2019, care anticipa plasarea ei la 3,0% în decembrie 2019 și la 3,1% la finele anului 2020”.

BNR a publicat, marţi, minuta şedinţei de politică monetară din 2 aprilie în care relevă creşterea dezechilibrelor macroeconomice, mai ales ca urmare a prevederilor OUG 114, chiar şi modificate ulterior.

Surse importante de incertitudini sunt și conduita viitoare a politicii fiscale și a celei de venituri, precum și măsurile fiscale și bugetare implementate în acest an, de natură să exercite efecte semnificative asupra activităţii economice, dar și asupra potențialului de creștere a economiei”, spune documentul citat.

Cifrele

Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (aprilie 2018 – martie 2019) faţă de precedentele 12 luni(aprilie 2017 – martie 2018), calculată pe baza IPC, este 4,4%. Determinată pe baza IAPC, rata medie este 4,1%.


Mărfurile alimentare s-au scumpit cu 4,45%,în martie faţă de aceeaşi lună a anului trecut, preţurile mărfurilor nealimentare au urcat cu 4,15%, iar preţurile serviciilor au crescut cu 3,18%, mai spun datele INS.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Faţă de decembrie, printre cele mai mari creşteri de preţuri s-au înregistrat la cartofi (26,33%), alte legume şi conserve de legume (20,63%) şi citrice (10,28%).

În martie, preţul combustibililor, care are un impact mai larg asupra celorlalte preţuri, a crescut, faţă de decembrie, cu 3,82%.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

 ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium) va...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar:

rrr