12 ianuarie, 2017

Prețurile mondiale ale alimentelor au scăzut în 2016 pentru al cincelea an consecutiv.

Ponderea scăderilor prețurilor la cereale, carne și lactate a depășit importanța scumpirii zahărului și uleiurilor vegetale, potrivit unui raport al Organizației pentru Hrană și Agricultură (FAO), citat de Reuters.

Prețurile din decembrie au rămas la același nivel cu luna anterioară, potrivit principalului indice al FAO, care înregistrase o creștere marginală, după ce atinsese minimul pe șapte ani anteriori, în ianuarie anul trecut .


Indicele FAO a înregistrat o scădere de 1,5% pe întregul an 2016. Indicele măsoară modificările lunare ale unui coș de cereale, oleaginoase, produse lactate, caren și zahăr.

Valoarea indicelui în decembrie a fost de 171,8 puncte față de 171,9 puncte în luna noiembrie. Diferența dintre cele două luni a fost rezultatul creșterii puternice la uleiurile vegetale și lactate, compensate în mare parte de scăderile la zahăr și carne, potrivit FAO.

Incertitudinile economice, inclusiv mișcările cursurilor de schimb, sunt susceptibile de a influența piețele alimentare chiar și mai mult în acest an”, a declarat senior economistul FAO, Abdolreza Abbassian.

Prețurile la cereale au scăzut în mod constant pe parcursul anului 2016, până la un nivel cu 39% sub maximul din 2011.


Prețurile la uleiuri vegetale a atins maximul perioadei din iulie 2014 până în luna decembrie. Cotațiile uleiului de soia au fost stimulate de perspectiva creșterii utilizării acestuia pentru biodiesel în America de Nord și de Sud.

Prețurile la zahăr au crescut cu aproximativ o treime pe parcurusl anului, în ciuda scăderii cu 8,6 % din luna decembrie, care a rezultat în principal, din scăderii realului brazilian față de dolar și a unui salt așteptat în producția din regiunea principală de cultivare a trestiei de zahăr din Brazilia.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: