duminică

23 iunie, 2024

20 mai, 2024

Prețul petrolului a urcat luni dimineață, imediat după anunțul oficial privind moartea președintelului iranian Ebrahim Raisi într-un accident de elicopter.

În plus prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman – MbS, și-a anulat o deplasare oficială în Japonia, din cauza deteriorării stării de sănătate a regelui saudit, în vârstă de 88 de ani, fpt care complică și el lucrurile în piață – relatează Reuters.

Țițeiul tip Brent s-a scumpit cu 41 de cenți, sau 0,5%, până la 84,4 dolari pe baril, după ce urcase mai devreme la maximul ultimelor 10 luni, 84,43 dolari.


Țițeiul cotat în SUA, West Texas Intermediate (WTI), cu livrare în iunie a crescut cu 23 de cenți, până la 80,29 dolari pe baril, după ce atinsese 80,35 dolari mai devreme, cel mai mare preț după 1 mai.

Probleme cu doi mari producători de petrol

Președintele iranian Ebrahim Raisi, un politician conservator considerat de mult timp un potențial succesor al liderului suprem ayatollahul Ali Khamenei, a fost ucis într-un accident de elicopter petrecut într-o regiune muntoasă și în condiții meteo nefavorabile în apropierea graniței cu Azerbaidjan, au anunțat luni oficiali iranieni.

Tot luni, prințul moștenitor al Arabiei Saudite Mohammed bin Salman și-a amânat vizita în Japonia, programată să înceapă luni, din cauza unei probleme de sănătate a tatălui său, regele Salman, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului de la Tokio.

Agenția de presă de stat a Arabiei Saudite a anunțat duminică că regele Salman, în vârstă de 88 de ani, va fi supus unui tratament pentru eliminarea inflamației plămânilor.

Incertitudini pe piața petrolului


„Dacă sănătatea regelui saudit se deteriorează, aceasta se adaugă sentimentului de incertitudine care a cuprins deja piețele energetice în această dimineață, în urma știrii că președintele iranian a murit”, a declarat analistul IG Markets Tony Sycamore.

El a adăugat că prețurile petrolului WTI ar putea reveni la 83,50 USD după ce au crescut peste media mobilă pe 200 de zile de 80,02 USD.

„Cred că există suficiente motive pentru ca acest lucru să se întâmple, cu atât mai mult când luați în considerare măsurile pentru salvarea pieței imobiliare din China anunțate săptămâna trecută, inclusiv relaxarea condițiilor pentru creditele ipotecare, reducerea dobânzilor și achizițiile publice de locuințe nevândute”, a spus Sycamore.

În așteptarea reuniunii OPEC+ din 1 iunie

Brent a încheiat săptămâna anterioară cu aproximativ 1% în plus, primul său câștig săptămânal în ultima lună, în timp ce WTI a crescut cu 2% pe baza indicatorilor economici îmbunătățiți din SUA și China, cei mai mari consumatori de petrol din lume.

În ciuda volatilității din regiune, prețul petrolului s-a modificat doar ușor.

„Piața petrolului rămâne în continuare în așteptare, în lipsa altor evenimente, în primul rând la deciziile privind producția OPEC+, pentru ca prețurile să iasă din intervalul de variație actual”, a declarat Warren Patterson, șeful departamentul tranzacționare mărfuri la ING. Următoare reuniune OPEC+ este programată pe 1 iunie.

Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații, denumiți împreună OPEC+, sunt programate să se întâlnească pe 1 iunie.

Saul Kavonic, analist energetic la MST Marquee, a declarat că piața, precum și producătorii de petrol, erau deja obișnuiți cu faptul că prințul moștenitor Mohammed Bin Salman este conducătorul de facto în sectorul energetic.

„Se așteaptă continuitatea strategiei saudite, indiferent de problemele de sănătate ale regelui”, a adăugat el.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: