Prima de război revine pe piața petrolului, crescând luni prețul petrolului după ce administrația Biden a dat undă verde Ucrainei să folosească rachete cu rază lungă de acțiune fabricate în SUA pentru a lovi adânc în teritoriul Rusiei.
Rusia a avertizat în mod repetat că o astfel de decizie a SUA constituie o escaladare gravă a conflictului armat.
„Permițând Ucrainei să lovească forțele ruse din regiunea Kursk cu rachete cu rază lungă de acțiune, președintele Biden aduce tensiunile geopoliticie în prețul petrolului, deoarece este o escaladare a conflictului, ca răspuns la implicarea trupelor nord-coreene în război”, a declarat analistul Tony Sycamore. citat de Reuters.
Prețul petrolului a continuat să urce în cursul tranzacțiilor de luni, țițeiul Brent fiind tranzacționat la 71,33 dolari/baril și West Texas Intermediate la 67,20 dolari/baril. Este posibil ca valorile de referință să crească mai mult dacă guvernul de la Kiev își duce la îndeplinire amenințările și va ataca obiective militare adânc în teritoriul Rusiei, deoarece acest lucru va duce inevitabil la represalii.
De cealaltă parte, „jucătorii de pe piață continuă să fie îngrijorați de perspectivele livrărilor peste cerere din partea SUA și OPEC+”, declară Yeap Jun Rong, de la IG Asia, pentru Bloomberg. „Nu este încă un motor care susțină pe creștere prețul petrolului”, adaugă el.
Analizând potențiala escaladare a războiului din Ucraina, Saul Kavonic a spus pentru Reuters că „Până acum a fost un impact redus asupra exporturilor de petrol rusești, dar dacă Ucraina ar lovi mai puternic în infrastructura petrolieră a Rusiei, se va vedea pe piețele petroliere efectul de creștere”.
Săptămâna trecută, prețurile petrolului au scăzut cu 3% în urma actualizării în minus a cererii efectuate atât de OPEC cât și de AIE, ambele semnalând posibilitatea unui surplus pe piața în perioada următoare.
(Citiți și: ”Atacuri masive ale Rusiei asupra sistemului energetic din Ucraina – Polonia a ridicat avioane de la sol”)
***