cursdeguvernare

sâmbătă

14 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

PressOne: Teza de doctorat a șefului Inspecției Judiciare – plagiat total

27 septembrie, 2018

Lucian Netejoru, inspector-șef al Inspecției Judiciare, instituția care îi cercetează disciplinar pe magistrați, a plagiat aproape tot conținutul tezei sale de doctorat, scrie PressOne.

Judecător a obținut titlul de doctor în 2010, cu lucrarea „Particularități manageriale în cooperarea polițienească internațională pentru prevenirea spălării banilor”, specializarea Ordine Publică și Siguranță Națională, susținută la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din București.

Coordonatorul tezei a fost profesor universitar Ștefania Georgeta Ungureanu, trimisă în judecată pentru 21 de fapte (nouă infraţiuni de înşelăciune, cinci infracţiuni de uz de fals, şase infracţiuni de participaţie improprie la abuz în serviciu şi o infracţiune de abuz în serviciu) ce ar fi fost comise exact din această poziție.


„În perioada 2012-2013, Ungureanu Georgeta Ştefania, profitând de poziţia sa de conducător de doctorat în cadrul instituţiei amintite, a solicitat şi primit de la nouă persoane, toate înmatriculate la Şcoala Doctorală, sume de bani ce reprezentau taxele aferente studiilor doctorale, sume cuprinse între 1000 şi 15000 lei, ce ar fi trebuit achitate la casieria instituţiei, inducându-le în eroare cu privire la faptul că va achita personal taxele sau prin intermediul unor societăţi comerciale”,preciza în 2016 un comunicat al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, unde a fost instrumentat cazul.

Ea a fost condamnată cu suspendare în prima instanță.

Potrivit PressOne, s-a plagiat din trei volume, iar cel puțin 140 din totalul de 294 de pagini ale tezei sunt reproduse din volume semnate de chestorul Costică Voicu, controversatul fost șef al Poliției Române și fost rector al Academiei de Poliție.

Lucian Netejoru a refuzat să comenteze acuzația.

OUG pentru menținerea în funcție a lui Lucian Netejoru


Mandatul judecătorului din Giurgiu la conducerea Inspecție s-a încheiat pe 1 septembrie, însă Guvernul a aprobat la începutul lunii o ordonanță de urgență pentru reglementarea interimatului conducerii Inspecţiei Judiciare, care i-a permis acestuia să rămână în funcție.

Actul normativ înseamnă excluderea Consiliului Superior al Magistraturii din numirea interimarului, contrar modului în care se proceda până acum.

Forumul Judecătorilor avertizase Executivul, în urmă cu câteva zile, că adoptarea unei asemenea OUG înseamnă “amputarea unei atribuții a Consiliului Superior al Magistraturii, în virtutea rolului său constituțional de garant al independenţei justiţiei, ceea ce ar putea contraveni literei și spiritului legii, dar și Constituției României”.

OUG a fost inițiativa ministrului Justiției și era necesară pentru menținerea actualei conduceri a IJ, echipă acuzată de mai mulți magistrați că ar fi luat decizii cu tentă politică și a declanșat verificări disciplinare împotriva unor procurori sau judecători care au exprimat critici la adresa inițiativelor legislative ale coaliției PSD – ALDE.

Ordonanța completează articolul 67 din Legea 317/2004 privind CSM și precizează:

În situaţia vacantării funcţiei de inspector-şef sau, după caz, de inspector-şef adjunct al Inspecţiei Judiciare, ca urmare a expirării mandatului, interimatul funcţiei se asigură de inspectorul-şef sau, după caz, de inspectorul-şef adjunct ale căror mandate au expirat, până la data ocupării acestor funcţii în condiţiile legii.

În caz de încetare a mandatului de inspector-şef ca urmare a altor situaţii decât expirarea mandatului, interimatul funcţiei se asigură de către inspectorul-şef adjunct până la data ocupării acestei funcţii în condiţiile legii, iar în caz de încetare a mandatului de inspector-şef adjunct, ca urmare a altor situaţii decât expirarea mandatului, interimatul funcţiei se asigură de către un inspector judiciar numit de inspectorul-şef până la data ocupării acestei funcţii în condiţiile legii.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Creșterea salariului mediu brut pe economiei a fost alimentată de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: