sâmbătă

20 aprilie, 2024

16 septembrie, 2019

Sursa: captura Al Jazeera

Prețul petrolului este în curs de stabilizare, luni după amiază, la peste 8% mai sus față de cotația anterioară atacului de sâmbătă, care a scos din funcțiune 5% din capacitățile de producție globale, situate în Arabia Saudite.

Repunerea în funcțiune a capacităților afectate de 5,7 de milioane de barili pe zi ar putea dura luni de zile, potrivit unor surse citate de Reuters. O tonă de petrol are circa 7 milioane de barili, în funcție de densitate.

Mai mult însă, Arabia Saudită are un rol mai important la stabilitatea pieței, fiind nu numai cel mai mare exportator, dar și singura care poate mobiliza sau opri foarte rapid mari capacități de producție.


Pagubele rezultate din atacul capacităților de preprocesare a petrolului din Arabia Saudită (înainte de export sau prelucrare) au blocat jumătate din capacitatea de producție saudită, potrivit Financial Times.

Petrolul a suferit, duminică, cea mai mare scumpire dintr-o singură zi (19%) înregistrată din 1991 încoace, din vremea Războiului din Golf declanșat de invazia Kuweitului de către Irakul lui Sadam Hussein.

Stabilizare fragilă

La stabilizarea relativă a pieței a contribuit deblocarea imediată a uriașelor stocuri de urgență saudite, ca și a celor americane.


Rusia, căreia orice scumpire a țițeiului îi aduce mai mulți la bugetul de stat, ca și o sursă a cartelului OPEC a susținut că nu este necesară convocarea de urgență a unei sesiuni a OPEC+, grupul care decide corecțiile de capaități de producție.

Totuși, fiind vorba de multe săptămnâni în care piețele vor măsura stocurile, este greu de prevăzut că prețurile vor reveni la nivelurile de dinaintea atacului.

Impactul strategic

Evenimentul a reaprins disputa dintre SUA și Iran, care a negat că ar fi la originea atacului, deși acesta a fost revendicat de mișcarea Houthi, care controlează Yemenul vecin Arabiei Saudite.

Totuși, autoritățile iraniene amenințaseră voalat că dacă nu se va ridica embargoul asupra exporturilor sale, nici alții nu ar mai putea să exporte.

Escaladarea conflictului îngrijorează, însă, pe toată lumea, iar scumpirea petrolului vine într-un moment cum nu se poate mai nefericit, în care marile economii ele lumii încearecă să facă față încetinirii creșterii.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: