vineri

3 mai, 2024

12 februarie, 2024

Există preocupări din ce în ce mai mari la nivel internațional cu privire la perspectiva unei ofensive terestre asupra orașului Rafah, din sud.

Într-o discuție telefonică cu Benjamin Netanyahu, președintele Joe Biden i-a spus duminică premierului israelian că Israelul nu ar trebui să lanseze o operațiune militară în Rafah „fără un plan credibil și executabil pentru asigurarea siguranței și sprijinului pentru cei peste un milion de oameni care se adăpostesc acolo”.

Apelul dintre președintele SUA și Netanyahu a fost primul dintre cei doi lideri de când Biden a folosit joi cuvântul „exces” pentru a descrie atacurile militare ale Israelului în Gaza, ca răspuns la atacul din 7 octombrie al Hamas.

Avertisment extrem din partea Egipt


Egiptul a informat Israelul că va suspenda Acordurile de la Camp David, care în anul 1979 au pus capăt îndelungatelor conflicte dintre cele două ţări, dacă statul evreu îi va forţa printr-o ofensivă militară pe palestinienii din Fâşia Gaza să treacă graniţa în Egipt.

Potrivit postului saudit al-Arabiya, Egiptul a decis deja limitarea comunicaţiilor de securitate cu Israelul, cu excepţia celor legate de negocierile asupra unui armistiţiu şi schimb de prizonieri între Israel şi Hamas.

Mesaje către Tel Aviv dinspre UE, Marea Britanie și Australia

Înaltul reprezentant UE pentru politică externă, Josep Borrell, s-a declarat luni „extraordinar de îngrijorat” de amenințările lui Benjamin Netanyahu de a lansa atacuri asupra lui Rafah, fără un plan de evacuare și fără perspective de lagăre de refugiați în Egipt.

Purtătorul de cuvânt al premierului Rishi Sunak a declarat că guvernul Marii Britanii este „profund îngrijorat” de perspectiva unei ofensive militare în Rafah. Orașul, la granița cu Egiptul, este una dintre puținele regiuni care nu sunt încă vizate de o ofensivă terestră israeliană și oferă refugiu pentru mai mult de jumătate din populația de 2,3 milioane din Gaza, care a fugit de luptele care s-au concentrat până acum în nordul Gaza.


Ministrul de externe al Regatului Unit, David Cameron, a declarat că Israelul ar trebui să „oprească și să gândească serios” înainte de a declanșa acțiuni suplimentare în Rafah, care a fost lovită de lovituri aeriene grele peste noapte.

Tot luni, Tedros Adhanom Ghebreyesus, șeful Organizației Mondiale a Sănătății, a declarat: „Sunt îngrijorat în special de recentele atacuri asupra Rafah, unde majoritatea populației din Gaza a fugit de distrugere”.

Guvernul australian a avertizat că planurile Israelului pentru o ofensivă militară asupra lui Rafah ar putea avea „consecințe devastatoare” pentru civilii palestinieni care se adăpostesc acolo. Ministrul de externe, Penny Wong, a mai sugerat luni că neasigurarea unei îngrijiri speciale pentru peste 1 milion de civili din zonă, mulți în corturi improvizate, ar „provoca un prejudiciu serios propriilor interese ale Israelului”.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: