sâmbătă

13 iulie, 2024

12 octombrie, 2014

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a anunţat sâmbătă că îl va întâlnipe omologul său rus, Vladimir Putin, pentru a discuta despre conflictul armat din estul Ucrainei, la un summit organizat săptămâna viitoare în Italia, relatează AFP.

“La Milano, mă voi întâlni cu preşedintele Federaţiei ruse Vladimir Vladimirovici Putin”, a declarat Petro Poroşenko în cursul unei vizite la Harkov, în estul Ucrainei.

Petro Poroşenko: „Nu mă aştept la negocieri uşoare”

Kremlinul a evocat deja posibilitatea acestei întâlniri la Summitul ASEM (Dialogul Asia-Europa), la care vor participa reprezentanţi ai Uniunii Europene (UE) şi ai mai multor ţări asiatice, în perioada 16-17 octombrie.


Cancelarul german Angela Merkel, premierii italian Matteo Renzi şi britanic David Cameron, dar şi reprezentanţi de rang înalt ai UE urmează să participe, de asemenea, la această întâlnire, a adăugat preşedintele ucrainean.

“Nu mă aştept la negocieri uşoare, dar sunt optimist. Problema principală este pacea”, a spus preşedintele Poroşenko.

În estul Ucrainei, potrivit estimărilor ONU, peste 3.600 de persoane au fost ucise de la începutul rebeliunii proruse, declanşată în urmă cu şase luni.

Preşedinţii Poroşenko şi Putin s-au mai întâlnit public pe data de 6 iunie, când liderii francez, german, rus şi ucrainean au discutat despre conflictul din Ucraina la marcarea a 70 de ani de la Debarcarea aliată în Normandia.


Cei doi au mai avut o întâlnire privată de peste două ore la sfârşitul lui august, la summitul regional de la Minsk, în Belarus.

Kievul şi Occidentul acuză Rusia că furnizează armament greu separatiştilor şi că a trimis trupe din armată rusă să-i susţină pe rebeli în estul Ucrainei, acuzaţii pe care Moscova le dezminte.

Dosarul gazelor

Preşedintele Petro Poroşenko a mai declarat că speră la “progrese considerabile” în spinosul dosar ruso-ucrainean al gazelor naturale, care îngrijorează Europa.

“Suntem foarte aproape de o soluţionare a diferendului în domeniul gazelor. Sper că vor fi făcute progrese considerabile”, a anunţat preşedintele Ucrainei.

Kievul şi Moscova sunt angajate într-o dispută dură, după ce Gazprom a crescut preţul gazelor naturale ruseşti la un nivel fără echivalent în Europa, în urma instalării prooccidentalilor la putere în Ucraina, şi după ce a oprit definitiv livrările către această ţară, începând din iunie.

Noi negocieri asupra acestui subiect sunt prevăzute pe 21 octombrie, la Berlin, între Ucraina, Rusia şi Uniunea Europeană.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: