joi

18 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

28 iunie, 2018

Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său american, Donald Trump, se vor întâlni pe 16 iulie, la Helsinki au anunţat joi Kremlinul şi Casa Albă.

Cu prilejul întrevederii de la Helsinki vor fi abordate „stadiul actual şi perspectivele de dezvoltare a relaţiilor ruso-americane”, precum şi principalele subiecte internaţionale, menţionează un comunicat emis de Kremlin, citat de Agerpres.

La rândul său, Casa Albă a precizat că „cei doi lideri vor discuta despre relaţiile între Statele Unite şi Rusia, precum şi despre o serie de subiecte legate de securitatea naţională”.


Anunţul a fost făcut simultan la Moscova şi Washington, potrivit celor convenite în timpul discuţiilor purtate în ajun de consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, John Bolton, în capitala rusă, unde s-a întâlnit cu preşedintele Putin, care a declarat că doreşte o revigorare a relaţiilor ruso-americane.

Relațiile dintre cele două mari puteri se află în cel mai scăzut punct de după Războiul Rece, printre sursele de tensiune aflându-se războiul din Siria, criza din Ucraina şi acuzaţiile de ingerinţă a Rusiei în alegerile prezidenţiale din SUA din 2016.

Consilierul de politică externă al Kremlinului, Iuri Uşakov, a declarat miercuri seară, după întrevederea cu John Bolton, că summitul va avea loc într-un stat terţ convenabil ambelor părţi şi că pentru pregătirea sa au fost necesare mai multe săptămâni.

Donald Trump afirmase miercuri că summitul va avea loc, cel mai probabil, după summitul NATO de pe 11 şi 12 iulie, de la Bruxelles, indicând Helsinki drept posibilă gazdă a întâlnirii.


Precedentele întâlniri între preşedinţii rus şi american au avut loc doar în marja unor reuniuni internaţionale, ultima dată în noiembrie la summitul Asia-Pacific din Vietnam.

Articole recomandate:

Etichete: ,

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: