sâmbătă

25 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

18 martie, 2016

Traian Băsescu și Nicolae Timofti
Traian Băsescu și Nicolae Timofti

Administrația Prezidențială din Republica Moldova a confirmat vineri pentru cursdeguvernare.ro informația referitoare la cererea depusă de Traian și de Maria Băsescu pentru obținerea cetățeniei moldovenești.

Detaliile furnizate  sunt:

Solicitările făcute de Traian Băsescu și de Maria Băsescu au fost făcute pe data de 8 martie.


În cererile depuse, cetățenia este solicitată în baza Art. 24, alin.2 din Legea cetățeniei din Republica Moldova, care prevede: ”În interesele republicii şi în cazuri excepţionale, cetăţenii unor alte state pot deveni şi cetăţeni ai Republicii Moldova, prin decret al Preşedintelui Republicii Moldova, dacă nu cad sub incidenţa art.20 lit.a)-d)”

Art.20 lit.a)-d) se referă la temeiurile de refuz ale cererii:

Articolul 20. (1) Cetăţenia Republicii Moldova nu se acordă persoanei care:

a) a săvîrşit crime internaţionale, militare sau crime împotriva umanităţii;


b) a fost implicată în activitate teroristă;

c) a fost condamnată la privaţiune de libertate pentru infracţiuni premeditate şi are antecedente penale sau la momentul examinării cererii se află sub urmărire penală;

d) desfăşoară activitate care periclitează securitatea statului, ordinea publică, sănătatea şi moralitatea populaţiei;

Oficiali ai Administrației Prezidențiale de la Chișinău au declarat pentru cursdeguvernare.ro că, din perspectiva Art. 20 din legea cetățeniei, cererile depuse de Traian Băsescu și de soția sa, Maria, sunt în plin proces de verificare efectuat de mai multe instituții de la Chiușinău, inclusiv de către serviciul de informații al Republicii Moldova.

Cum poate fi jucată cartea de către Traian Băsescu

Președintele Traian Băsescu este interesat și urmărește cu atenție evoluția vieții politice de la Chișinău, afirmă surse din PMP. Acestea au declarat cursderguvernare.ro că, în ultimele luni, Traian Băsescu a avut câteva întâlniri cu lideri ai Opoziției din Republica Moldova.

În condițiile în care, recent, Curtea Consituțională a Republicii Moldova a decis că președintele Republicii trebuie ales prin vot popular, decizia urmând să fie pusă în practică la alegerile care vor fi organizate în 2016, ideea unei candidaturi a lui Traian Băsescu la funcția supremă din Republica Moldova este însă exclusă.

Prevederile legale nu conțin derogări de la condiția ca persoanele care candidează la această funcție să fie cetățeni ai Republicii de cel puțin 10 ani.

Surse politice de la Chișinău afirmă că Traian Băsescu ar putea totuși, dacă dorește și dacă va ajunge la un acord cu Opoziția, să se implice în campania electorală din 2018 pentru alegerile parlamentare.

De cealaltă parte, analistul Armand Goșu afirmă că demersul obținerii cetățeniei moldovenești are o miză politică internă

2013: de la ”poate”, la ”categoric”, în 7 zile

Traian Băsescu a evocat pentru prima dată posibilitatea de a solicita obținerea cetățeniei moldovenești pe data de 18 iulie 2013. Atunci, Băsescu declara, într-un interviu acordat ProTV Chişinău în urma unei vizite făcute în Republica Moldova, că după ce îşi va termina mandatul de preşedinte al României va cere, “poate”, cetăţenia moldovenească, în semn de respect şi dragoste pentru Republica Moldova şi oamenii ei.

O săptămână mai târziu, Traian Băsescu spunea că este decis “categoric” să ceară cetăţenia Republicii Moldova, menţionând că şi-ar dori ca românii să trăiască într-o singură ţară.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Într-un alt interviu, acordat în 29 octombrie 2014 postului naţional de televiziune Moldova 1, Traian Băsescu anunţa că după alegerile parlamentare din Republica Moldova va face o vizită de rămas bun la Chişinău, ocazie cu care va cere şi cetăţenia, el precizând că este un gest simbolic. “Am şi vorbit cu preşedintele Timofti zilele trecute pe această temă şi am stabilit că, după alegerile din Republica Moldova, voi face o vizită, ocazie cu care este şi vizita de rămas bun, şi voi depune cererea pentru dobândirea cetăţeniei Republicii Moldova”, afirma Traian Băsescu.

Pe data de 2 aprilie 2015, ambasadorul român la Chişinău, Marius Lazurca, într-un interviu acordat postului de radio Europa Liberă confirma că fostul preşedinte Traian Băsescu va primi cetăţenia Republicii Moldova de la şeful statului moldovean, Nicolae Timofti.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: