Administraţia Prezidenţială a adus în cursul zilei de marți noi precizări privind rectificarea bugetară, precizări din care reiese că instituția a comunicat consilierului Darius Vîlcov, încă de vineri, problemele pe care le generează iminenta rectificare bugetară.
Preşedinţia afirmă că ”în urma discuţiei telefonice pe care preşedintele Iohannis a avut-o vineri cu premierul Dăncilă, aceasta l-a mandatat pe consilierul de stat Darius Vâlcov să poarte discuţii cu reprezentanţii Administraţiei Prezidenţiale. Aceste discuţii au avut loc încă de vineri şi au fost urmate de o adresă oficială transmisă de către Administraţia Prezidenţială reprezentantului Guvernului. O nouă adresă a fost astăzi expediată şi Ministerului Finanţelor Publice”, citează Digi 24 un comunicat al Administrației Prezidențiale.
Darius Vîlcov este consilier al premierului Dăncilă, condamnat în februarie 2018 de Înalta Curte la opt ani de închisoare cu executare în dosarul în care a fost acuzat de trafic de influență. Condamnarea nu este definitivă, atât Liviu Dragnea cât și Viorica Dăncilă afirmând că până la o condamnare definitivă lui Darius Vîlcov i se aplică prezumția de nevinovăție.
Preşedinţia consideră că rectificarea bugetară anunțată de premier nu are nicio legătură cu necesitatea consolidării bugetului naţional, ci este un instrument de sancţionare a instituţiilor nesubordonate PSD, Guvernul apelând la o formă de sabotaj bugetar, a declarat marţi Mădălina Dobrovolschi, purtătorul de cuvânt al şefului statului.
În replică, Ministerul de Finanțe a afirmat că Președinția prezintă situația incorect și a asigurat că, în caz de nevoie, pentru diverse acțiuni pot fi alocate sume din fondul de rezervă al Guvernului.
(Citiți și: Președinția acuză un”sabotaj bugetar”. Replica Finanțelor și observațiile lui Cristian Diaconescu)
Administraţia Prezidenţială, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Informaţii Externe şi Serviciul pentru Protecţie şi Pază se numără printre instituţiile de la care au fost tăiate fonduri la rectificarea bugetară.
(Citiți și: Rectificarea bugetară nominal pozitivă – o reaşezare după creşterile de preţuri peste aşteptări)