vineri

29 martie, 2024

14 septembrie, 2015

(Foto: ZiarMM.ro)
(Foto: ZiarMM.ro)

Preşedintele Klaus Iohannis  a lansat luni o provocare Guvenului, ca în următorii trei ani să rezolve “ruşinea naţională” a problemelor cu care se confruntă sistemul de învăţământ. Suplimentar, şeful statului a cerut demararea unei ample consultări publice pe marginea realizării unei “adevărate reforme a învăţământului”.

„Ruşinea naţională”

„La început de an se întâmplă de mulți ani încoace un lucru ciudat. Când ne uităm la știri observăm că apar un soi de știri neplăcute.

Auzim că și în acest an școlar un număr mare de unități nu au condiții bune pentru a primi elevii, nu au autorizație de funcționare, nu au autorizații sanitare.


Încercând să aflu cam de câte unități școlare este vorba, am ajuns la ceva surprinzător. Am aflat că 4.000 de clădiri din unitățile școlare nu au autorizații de funcționare, în principal nu au autorizații sanitare. Una din 5 clădiri. Este foarte mult. Marea majoritate — peste 80% — nu au această autorizație, pentru că fie nu au apă curentă, nu sunt racordate la canalizare. Este o rușine națională”, a spus preşedintele Klaus Iohannis luni, la Palatul Cotroceni.

Şeful statului a cerut Guvernului să facă un plan pentru a corecta toate problemele de logistică ale sistemului de învăţământ, “deoarece are toate pârghiile necesare”.

”Cred că este posibil să avem un plan pe trei ani care să ducă la rezultate în cazul acestei chestiuni. Cred că este posibil ca până în toamna anului 2018, când vom serba un centenar de Românie modernă, să avem o Românie modernă și în școli, din acest motiv trei ani, în așa fel încât, când începe anul școlar 2018-2019, să nu mai existe și să intrăm în serbările centenarului fără această rușine națională”, a afirmat preşedintele Klaus Iohannis.

Un nou “pact pe educaţie” la orizont

Cu ocazia mesajului transmis în prima zi de şcoală, preşedintele Klaus Iohannis a mai propus “un demers” legat de învăţământ.


“Astăzi propun să începem printr-o largă consultare publică o nouă reformă în învăţământ. O largă consultare înseamnă că invit pe toţi cei interesaţi de consultare: şi societate civilă, şi sindicare, şi instituţii centrale şi judeţene. Invit pe toţi cei care au informaţii, pe toţi cei care au o gândire despre cum trebuie să arate şcoala românească”, a anunţat preşedintele Iohannis.

“Sper că prin această consultare, care cred că va dura cel puţin 2 ani, să creăm bazele unei adevărate reforme a învăţământului, care să îl ducă în secolul XXI, care să transforme profund şcoala, astfel încât elevul, când termină, să fie dorit la locul de muncă”, a precizat Klaus Iohannis.

O iniţiativă similară a fost concretizată în 2008, când în mandatul fostului preşedinte Traian Băsescu toate partidele parlamentare au semnat ceea ce s-a numit “Pactul naţional pentru educaţie”.

La data respectivă, partidele se angajau să implementeze o strategie pe termen lung în domeniul educaţiei. De menţionat că PNL a încercat fără succes să modifice radical textul pactului pe educaţie.

Legea educaţiei, chiar şi cu acel pact semnat, a fost modificată în fiecare an, în special la schimbarea titularului de post sau a guvernului în ansamblu.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: