Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, i-a cerut vineri șefului statului să verifice declarațiile făcute acum câteva zile de Traian Băsescu.
Cel din urmă a lansat săptămâna aceasta un nou atac împotriva SRI și DNA, instituții în care spune că a investit „enorm”, dar care se transformă în „stat mafiot”.
În cazul că aceste acuze se adeveresc, spune Călin Popescu Tăriceanu într-un comunicat, șeful statului este obligat să-i înlocuiască pe șefii celor două instituții.
Demersul președintelui Senatului vine într-un moment delicat – Bogdan Olteanu, pe care Călin Popescu Tăriceanu l-a introdus în sfera publică și l-a promovat ca ministru, apoi ca parlamentar, a fost reținut de DNA pentru că ar fi luat o mită de un milion de euro de la Sorin Ovidiu Vîntu.
Procurorii DNA spun că banii ar fi fost dați pentru ca Liviu Mihaiu să fie numit pe postul de guvernator al Deltei Dunării, iar surse judiciare susțin că dosarul îl vizează și pe Călin Popescu Tăriceanu, la care ar fi ajuns un alt milion de euro.
Cererea președintelui Senatului este surprinzătoare pentru că SRI este sub control parlamentar.
În apelul adresat președintelui Iohannis, Călin Popescu Tăriceanu menționează însă: “Comisia de supraveghere a activității SRI din Parlament este total ineficientă și nu dispunem de niciun alt instrument juridic”.
Răspunsul președintelui: Declarațiile unor persoane puse sub învinuire nu sunt credibile
„În România, statul de drept este funcțional, iar declarațiile unor persoane puse sub învinuire sau trimise în judecată care pun sub semnul întrebării ori contestă acest lucru sunt lipsite de credibilitate.
Sunt încrezător în ceea ce fac instituțiile statului și, alături de întreaga opinie publică, așteptăm efectele pozitive ale activității acestora.
În același timp, etichete de tip „stat mafiot” pot afecta imaginea României în lume, pot conduce la decredibilizarea unor instituții și, nu în ultimul rând, dovedesc incapacitatea unor persoane care dețin sau au deținut funcții publice importante în statul român să-și asume rolul pentru care au fost numite sau alese”, a declarat președintele Klaus Iohannis, citat într-un răspuns oferit Știri pe Surse.
Traian Băsescu: Acțiunea DNA, credibilă și exclude suspiciunea de joc politic
Fostul președinte Traian Băsescu a comentat reținerea de joi noaptea și spune că Bogdan Olteanu este un ”trofeu major” al DNA, iar lipsa ”spectacolului” face ca acțiunea să fie credibilă.
”Bogdan Olteanu, un „trofeu major” reținut de DNA.
Fără documente din dosar date presei; fără spectacolul sosirii la DNA transmis în direct; fără spectacolul ieșirii din DNA încătușat și transmis în direct de toate televiziunile de știri; un comunicat sec despre acuzații și fără… „cu sprijinul SRI”; nu s-au regizat condiții pentru ca acuzatul să fie „judecat de popor”, să se creeze presiune pe judecători în vederea arestării preventive, acuzatului i s-au respectat dreptul constituțional la apărare și dreptul la imagine; de aceea, acțiunea DNA, cel puțin pentru mine, este credibilă și exclude suspiciunea că DNA face un joc politic. Vor trece ani mulți până când pseudo-justiția de sub sigla de pe sediul DNA, practicată în 2015 și începutul lui 2016, să fie ștearsă de pe obrazul justiției, chiar dacă poporul a aplaudat frenetic”, a scris vineri Traian Băsescu pe Facebook.
Comunicatul DNA privind reținerea lui Bogdan Olteanu:
În perioada iulie – noiembrie 2008, inculpatul Olteanu Bogdan, în calitate de preşedinte al Camerei Deputaţilor, a solicitat și primit de la un om de afaceri suma de 1.000.000 de euro și sprijin electoral, constând în servicii de marketing și consultanță, în schimbul efectuării de demersuri pe lângă membrii Guvernului României pentru determinarea numirii unei persoane pe postul de guvernator al Deltei Dunării.
Banii au fost remiși de către omul de afaceri, printr-un intermediar, la sediul unui partid politic.
Ulterior, ca urmare a diligențelor depuse de inculpatul Olteanu Bogdan, persoana respectivă a fost numită la data de 18 septembrie 2008 în funcția de guvernator al Deltei Dunării.În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.
Inculpatului i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.La data de 29 iulie 2016, inculpatul Olteanu Bogdan urmează să fie prezentat Înaltei Curți de Casație și Justiție cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.