luni

25 septembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

23 iulie, 2018

Președintele Klaus Iohannis a semnat luni decretul de numire a lui Felix Bănilă (foto) în funcția de procuror-șef DIICOT.
”Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat luni, 23 iulie a.c., decretul pentru numirea în funcţia de procuror-șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism a domnului Oliver-Felix Bănilă – pe o perioadă de 3 ani”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Primele declarații ale noului șef DIICOT

„Eu sunt optimist de felul meu şi mă aşteptam la o astfel de reacţie. În schimb, e adevărat că domnul preşedinte avea şi varianta cealaltă. Nu pot decât să-i mulţumesc pentru încrederea pe care mi-a acordat-o”, a declarat luni Felix Bănilă, citat de Mediafax.

Întrebat care este primul lucru pe care îl va face la DIICOT în noua funcţie, Bănilă a precizat: „În primul rând, voi face o evaluare a întregii structuri, să vedem care sunt situaţiile ce trebuie îndreptate”.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, i-a trimis președintelui propunerea de numire la începutul lunii iunie, după ce  Secţia pentru procurori a Consiliului Superios al Magistraturii a dat aviz favorabil.


Potrivt legii, procurorul-şef al DIICOT este numit de preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul CSM.

Oliver-Felix Bănilă este procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacăul, are 46 de ani și a absolvit, în 1996, Facultatea de Drept din cadrul Universității Al. Ioan Cuza, din Iași, instituție al cărei rector suspendat este ministrul Justiției, Tudorel Toader.

Și-a început activitatea la Parchetul Moinești, iar din 2008 lucrează la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău.

Între august și decembrie 2007, Oliver Felix Bănilă a lucrat la DNA Bacău.În proiectul de management, procurorul Felix Bănilă a afirmat că procurorul-şef al DIICOT trebuie să fie şi un bun psiholog, iar unul dintre obiectivele pe termen lung pe care le are în vedere vizează alinierea la normele raportului MCV.

Procurorii DIICOT i-au cerut președintelui să nu-l numească pe Felix Bănilă

Pentru conducerea DIICOT au existat doar două candidaturi – în afară de cel selectat de ministrul Justiției a mai concurat și actualul procuror-șef, Daniel Horodniceanu, care a criticat de mai multe ori modificările aduse legilor Justiției, precum și mai multe inițiative ale ministrului Tudorel Toader.

Procurorii DIICOT au decis, pe 19 iunie, în Adunarea Generală, să îi solicite preşedintelui Klaus Iohannis să respingă numirea lui Felix Bănilă (foto) la conducerea Direcției. Proiectul conceput de Felix Bănilă arată în mod clar că acesta nu s-a documentat corespunzător, nu cunoaște și nu înțelege structura, competența și aspirațiile Direcției, reclamau procurorii DIICOT.

Adunarea Generală a DIICOT a luat această decizie cu 154 de voturi “pentru” şi 47 “împotrivă”.

Articole recomandate:

Etichete: , , ,

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: