vineri

29 martie, 2024

6 august, 2019

Preşedintele iranian Hassan Rouhani a declarat marţi, în contextul escaladării tensiunilor din Strâmtoarea Hormuz, că un război cu Iranul ar reprezenta „mama tuturor războaielor”.

Rusia şi Iranul au anunţat săptămâna trecută semnarea unui protocol de cooperare militară care include posibilitatea efectuării de exerciţii navale comune în Strâmtoarea Hormuz, în contextul tensiunilor cu Statele Unite şi Marea Britanie.


„Pacea cu Iranul este mama păcii, iar războiul cu Iran este mama tuturor războaielor”, a declarat Hassan Rouhani într-un discurs ţinut la Ministerul de Externe iranian, citat de Mediafax.

Hassan Rouhani a avertizat că există posibilitatea ca navigarea să nu fie sigură în zonă.

„O strâmtoare pentru o strâmtoare. Nu se poate ca Strâmtoarea Hormuz să fie liberă pentru voi, iar Strâmtoarea Gibraltar să nu fie liberă pentru noi”, a menţionat preşedintele iranian.

Marea Britanie şi Statele Unite vor iniţia o „misiune internaţională pentru securitatea maritimă” în Strâmtoarea Hormuz, situată la intrarea în Golful Persic, a anunţat luni Dominic Raab, ministrul britanic de Externe.


Guvernul Angela Merkel a respins solicitarea Administraţiei Donald Trump privind participarea Germaniei la misiunea navală din Golful Persic, care are rolul contracarării acţiunilor Iranului.

Gardienii Revoluţiei din Iran au anunţat recent capturarea unui petrolier britanic în Strâmtoarea Hormuz, în replică la oprirea în Strâmtoarea Gibraltar a unui vas care ar fi transportat petrol iranian destinat Siriei. Nava britanică Stena Impero a fost oprită de Gardienii Revoluţiei pentru „nerespectarea codului maritim internaţional, la solicitarea Autorităţii portuare şi maritime din provincia Hormuzgan”. Marea Britanie şi Statele Unite au condamnat vehement capturarea petrolierului britanic.

În urmă cu o lună, membri ai Forţelor navale regale britanice au capturat petrolierul Grace 1, suspectat că ar fi transportat petrol iranian spre Siria prin încălcarea sancţiunilor impuse de Statele Unite şi de Uniunea Europeană. Administraţia de la Teheran avertizase că ar putea captura o navă britanică în cazul în care Marea Britanie nu eliberează petrolierul sechestrat în Gibraltar.

Incidentele maritime au intervenit într-un moment sensibil, amplificând criza dintre Iran şi Occident pe tema Acordului nuclear din 2015, contestat vehement de Administraţia Donald Trump. Ministrul spaniol de Externe, Josep Borrell, a declarat că petrolierul din largul Gibraltarului a fost capturat la solicitarea Statelor Unite.

Articole recomandate:

Etichete: , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: