Preşedintele Parlamentului European, socialistul german Martin Schulz, a venit în România, unde, miercuri, a criticat autorităţile române pentru nefinalizarea reformei în justiţie şi slaba absorbţie a fondurilor europene, însă a apreciat că situaţia macroeconomică a ţării este stabilă.
Schulz a susţinut un discurs în parlamentul României şi s-a întâlnit apoi şi cu preşedintele ţării, Traian Băsescu, la Cotroceni.
Oficialul european a venit în România la invitaţia preşedinţilor celor două Camere ale Legislativului de la Bucureşti, deputatul Valeriu Zgonea (PSD) şi senatorul Crin Antonescu (PNL), precum şi a premierului Victor Ponta, preşedinte al PSD. Alături de premier, Martin Schulz a făcut marți o vizită și la Tg. Jiu.
La Palatul Parlamentului, Martin Schulz a cerut să vorbească despre independenţa justiţiei cu şefii din Legislativul României.
Declaraţiile lui Schulz
- Lupta anticorupţie. ”Nici lupta împotriva corupţiei nu a fost finalizată, dar vreau să vă asigur că nu sunteţi singuri în această luptă – instituţiile europene vă susţin. Progresele înregistrate până acum în lupta împotriva corupţiei şi construcţia unui sistem juridic modern nu au voie să fie periclitate şi toate partidele trebuie să contribuie în acest sens. Acest proces de reformă, continuarea acestuia este responsabilitatea dumneavoastră faţă de cetăţeni. Răspunderea Parlamentului European este să vă însoţească pe dumneavoastră pe acest drum”.
- Cazul Diaconu. ”Doar ce am discutat şi cu domnul preşedinte (Băsescu, nr). Îmi este greu să fac un comentariu pe acest subiect, nu ştiu multe lucruri despre acest caz. În mod normal, cred că deciziile Curţii Supreme trebuie să fie respectate”. Reamintim că Senatul a respins marţi încetarea mandatui senatorului PNL Mircea Diaconu, pentru care Agenţia Naţinală de Integritate a constatat starea de incompatibilitate, confirmată în instanţă.
- Statul de drept în România. ”Noi suntem o comunitate a drepturilor. Am convenit asupra unor valori comune care se aplică tuturor membrilor, nu doar României. Vreau să subliniez că uneori se face o anumită discriminare care nu poate fi acceptată. Am definit standarde care trebuie să fie valabile pentru toţi, pentru România, la fel ca şi pentru orice altă ţară. Instituţiile europene trebuie să ia măsurile necesare ca toate criteriile comune să fie aplicate”.
”Pentru mine nici abuzul de încredere şi nici ordonanţele de urgenţă nu sunt compatibile cu spiritul democraţiei. O astfel de practică politică subminează principiul controlului democratic reciproc. Cu toate acestea, am încredere că problemele pot fi rezolvate, în baza unei încrederi reciproce. În situaţii de criză nu putem să ne permitem tensiuni între statele membre şi nici lupte politice partizane la nivel naţional”.
- Măsurile premierului Ponta. ”Nu acum prea multă vreme, au existat critici substanţiale privind evoluţia politică în ţara dumneavoastră şi mă bucur că domnul Victor Ponta s-a dovedit a avea o atitudine constructivă în ce priveşte procesarea acestor critici şi mă bucur că a început procesul de punere în practică a recomandărilor Comisiei în acest sens”.
- Aderarea Românii la Schenegn. ”Sunt într-adevăr un susţinător al României, mai ales în ce priveşte aderarea la Spaţiul Schengen. România a îndeplinit criterii, de aceea ar trebui să adere la Schengen”.
- Presuspendarea unor fonduri UE pentru România. ”Este o veste foarte greu de digerat, care arată faptul că procesul de reformă nu a fost finalizat”.
- Economia României. ”Cât priveşte cifrele pe care le-a înregistrat România – perspectiva creşterii economice de 2,5% în 2013 şi 34,8% datorie suverană, credeţi-mă că multe state membre ar fi mândre dacă ar avea aceste cifre”.
- Uniunea Bancară Eurpeană. ”Supravegherea trebuie să se realizeze la nivelul UE, pentru că, în afara a două ţări, toate celelalte state membre s-au angajat prin tratate să-şi introducă moneda euro şi dorim ca fiecare stat care doreşte să participe la definirea politicilor să-şi introducă această monedă. De aceea este clar că PE doreşte ca România să devină membru în această uniune bancară”.
Ce i-au spus oficialii români lui Martin Schulz
- Traian Băsescu, preşedintele României: ”L-am informat pe domnul preşedinte Schulz că această situaţie (macroeconomică stabilă a României – n.r.) se datorează unor enorme sacrificii ale românilor, dar au fost sacrificii care vor fi răsplătite, pentru că România are acum condiţii de creştere economică. Şi cheia creşterii economice, pe fondul stabilizării macroeconomice, este absorbţia fondurilor europene”.
- Valeriu Zgonea (PSD), preşedintele Camerei Deputaţilor: ”Vreau să subliniez necesitatea de avea un buget al UE care să pună pe primul loc investiţia în crearea locurilor de muncă şi în creştere economică. Avem nevoie de un buget de investiţii, şi nu de un buget de austeritate”.
PDL l-a acuzat pe Schulz că a venit să ajute PSD în campanie
Partidul Democrat Liberal l-a criticat, într-un comunicat de presă, pe preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, că ar face campanie electoraă pentru PSD în România, în condiţiile în care socialistul german a ales să meargă şi la Târgu Jiu, judeţul Gorj, unde candidează preşedintele PSD, Victor Ponta, într-un colegiu de deputat.
”Spre deosebire de colegii dânsului care au realizat ce se petrece în ţara noastră, regret faptul că domnul Schulz şi-a pătat onoarea şi a participat la evenimentele cu iz electoral organizate de către Victor Ponta. Sunt indignat inclusiv de atitudinea acestuia prin care aminteşte în alocuţiunea sa despre parlamentul său şi doresc să îi amintesc că Parlamentul European nu este parlamentul dânsului, este parlamentul tuturor celor 500 de milioane de cetăţeni ai Uniunii Europene, indiferent de preferinţele politice ale acestora”, a declarat europarlamentarul PDL Petru Luhan, citat de comunicatul partidului.