Preşedintele francez Emmanuel Macron i-a avertizat marți pe politicienii libanezi că riscă sancţiuni dacă nu îşi vor reorienta ţara către reformele de care are nevoie, informează Reuters, potrivit Agerpres.
Libanul este independent din 1943, în urma unui acord între Franţa şi Regatul Unit. În virtutea acestei legături istorice, Emmanuel Macron a fost principalul promotor al eforturilor internaţionale de a-i convinge pe liderii de la Beirut să combată corupţia şi să adopte reforme.
Vizita la Beirut a liderului francez este a doua în mai puțin de o lună. Emmanuel Macron a marcat centenarul Libanului plantând un cedru – simbolul naţional, dar a intensificat totodată presiunile pentru reformă, deoarece libanezii se confruntă cu cea mai ameninţare la adresa stabilităţii de după războiul civil din 1975-1990: criza economică.
”Este ultima şansă pentru acest sistem”, a declarat preşedintele Franţei într-un interviu pentru Politico, în timpul deplasării de luni către Beirut. ”Ştiu că fac un pariu dificil (…) pun pe masă singurul lucru de care dispun: capitalul meu politic”, a adăugat el.
Președintele francez a spus că urmăreşte să obţină din partea liderilor libanezi ”angajamente credibile”, inclusiv organizarea de alegeri legislative în 6-12 luni.
Criza libaneză
Politicienii libanezi, din care unii sunt foşti lideri militari care au condus timp de decenii un stat corupt, trebuie să facă faţă acum crizei economice, în timp ce o mare parte din Beirut este devastată de explozia produsă în 4 august în portul capitalei.
Vizita de luna trecută preşedintelui a avut loc la puţin timp după catastrofa soldată cu peste 190 de morţi şi 6.000 de răniţi.
Cu câteva ore înaintea sosirii lui Macron, în Liban a fost desemnat un nou prim-ministru, Mustapha Adib, în urma unui consens între marile partide la care – potrivit unor politicieni libanezi de primă mărime – s-a ajuns la sfârşitul săptămânii trecute tot sub presiunea preşedintelui francez. Macron a declarat luni seara presei că doreşte ‘să se asigure că guvernul în curs de formare va implementa reformele necesare’.
După ce a fost nominalizat ca premier, Adib a făcut apel la formarea rapidă a noului guvern şi la reforme rapide, anunţând totodată că doreşte un acord cu Fondul Monetar Internaţional.
Din octombrie, lira libaneză s-a prăbuşit, iar depozitele bancare au fost îngheţate. Sărăcia şi şomajul au crescut, Libanul fiind statul care are cei mai mulţi refugiaţi pe cap de locuitor din lume. Săptămâna trecută, ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian aprecia chiar că Libanul riscă să dispară din cauza lipsei de acţiune din partea clasei politice.