marți

16 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

29 iunie, 2016

Schengen1Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, la Bruxelles, după Colsiliul European, că nu poate da detalii, dar „există semne că lucrurile s-ar putea mișca” în privința aderării României la zona Schengen.

„Chestiunea Schengen e permanent pe agenda tuturor discuțiilor pe care le avem și bilaterale și multilaterale. Chiar azi am avut discuții cu lideri relevanți pe această temă în marja întâlnirilor informale. Nu pot să intru acum în detalii, dar există semne că lucrurile s-ar putea mișca. Ar fi foarte bine pentru România, dar și pentru restul spațiului Schengen. România nu numai că acționează ca un membru de facto, România este o piesă importantă în securitatea și siguranța din întreaga regiune”, a spus Klaus Iohannis, citat de Agerpres.

„E clar că ne-am făcut temele, că suntem nu doar capabili, ci suntem deja obișnuiți să păstrăm nu numai siguranța și securitatea cetățenilor, dar să păstrăm întreaga țară sigură și cred că, în acest sens, aderarea României la Schengen ar fi un real câștig și ar reprezenta un semnal puternic că UE și Schengen vor realmente să-și consolideze granițele externe”, a adăugat președintele.


Comisia Europeană a declarat de mai multe ori că România şi Bulgaria îndeplinesc toate condiţiile pentru a adera la Spaţiul Schengen, însă decizia admiterii celor două ţări în zona de liberă circulaţie trebuie luată de statele membre.

România şi Bulgaria solicită de mulţi ani acceptarea în Spaţiul european de liberă circulaţie Schengen, iar din 2011, țara noastră a obținut o evaluare tehnică pozitivă privind implementarea sistemelor de securizare a frontierei, necesar aderării la spațiul Schengen.

România și-a intensificat lobby-ul pentru Schengen după izbucnirea crizei refugiaților, considerând că șansele îi sunt favorabile în noul context.

Premierul Dacian Cioloş a efectuat, la jumătatea lunii februarie, o vizită la Bruxelles, unde s-a întâlnit cu înalţi reprezentanţi ai Comisiei Europene şi ai Parlamentului European, printre temele abordate fiind aderarea României la Schengen.


Regulile de funcționare Schengen trebuie rediscutate, iar România are șansa să adere la acest spațiu prin transportul aerian, într-o primă etapă, dacă poate îndeplini toate condițiile de securitate la frontieră, spunea și președintele Franței, Francois Hollande, după întâlnirea avută la Paris cu premierul Dacian Cioloș.

Cu toate acestea, intrarea României și Bulgariei în zona Schengen nu s-a discutat la ultimele Consilii, fiind previzibil că unele state se opune în continuare.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: