Președintele Klaus Iohannis a anunțat luni că va merge din nou în Parlament pentru o nouă consultare legată de referendum, intenția declarată fiind aceea de ”lărgire a ariei de cuprindere” a referendumului anunțat pentru data de 26 mai, pentru a-l face ”mai eficient și mai puternic”.
Klaus Iohannis a avertizat, din nou, Guvernul să nu emită ordonanțe de urgență în justiție și politică penală ”până când nu se va cunoaște voința suverană a poporului”.
În declarația de presă susținută la Palatul Cotroceni, Klaus Iohannis a transmis:
- Vom avea referendum pe 26 mai. E un lucru cunoscut că guvernarea PSD-istă a eșuat. Mult promisele spitale, în special spitalele regionale, nu mai există nici pe hârtie. Autostrăzile s-au pierdut în sertarele ministerului. Economia suferă.
- Cel mai grav este că asaltul PSD împotriva justiției nu se mai termină. A început cu OUG 13 care a scos sute de mii de români în țară. PSD a vrut atunci să dea amnistie și grațiere. Tema nu numai că nu a fost abandonată, este păstrată în continuare.
- Tema nu numai că nu a fost abandonată de PSD, este păstrată în continuare și în continuare PSD își dorește amnistie și grațiere pentru corupți. Această temă trebuie clarificată. Eu nu pot să accept să existe amnistie și grațiere pentru corupți.
- O imensă problemă a apărut pe parcursul guvernării PSD. Și între timp știm ce vrea PSD și cum acționează. Această imensă problemă în felul în care guvernează PSD, sunt ordonanțe de urgență, OUG care se dau într-un mod netransparent, fără consultări prealabile, fără a exista o claritate de ce trebuie să se dea ordonanțe de urgență.
- Și asta se întâmplă inclusiv în domenii extrem de sensibile, PSD guvernează prin OUG în zona justiției , în zona politicii penale a statului, or acest lucru nu se poate tolera mai departe. E obligatorie reglementarea folosirii acestor OUG, e clar că trebuie introduse posibilități de contestare a OUG la CCR. Acea consultare inițială pe care am făcut-o, consultarea Parlamentului, e doar o parte a problemei.
- Am decis să fac o nouă consultare a Parlamentului, pentru lărgirea ariei de cuprindere a referendumului. Voi adresa Parlamentului o nouă consultare care lărgește aria de cuprindere pentru referendum, care îl face mai eficient și mai puternic.
- Avertizez Guvernul să nu emită OUG în domenii ca justiție și politică penală până când nu cunoaștem voința suverană a românilor.
Procedura
- formal, șeful statului a declanșat procedura prin anunțul televizat de luni
- urmează consultarea Parlamentului – șeful statului se va prezenta în fața senatorilor și deputaților și le va prezenta intenția sa
- Parlamentul trebuie să discute și să voteze punctul de vedere asupra referendumului iniţiat de Preşedintele României. Este exclusiv un aviz pe legalitate. Punctul de vedere se votează de către plenul reunit
- în 20 de zile, Parlamentul trebuie să-i transmită președintelui acest punct de vedere, dar șeful statului poate continua procedura și în lipsa acestuia, în momentul în care termenul de 20 de zile expiră de la consultarea legislativului
- urmează ca președintele să stabilească, prin decret, întrebările
- perioada de campanie este de 30 de zile, similară celei pentru alegeri parlamentare
- pentru a fi validat, este nevoie de participarea la scrutin a cel puțin 30% ( de la 50%) din alegătorii înscriși pe liste, iar procentul voturilor valabil exprimate să fie de cel puțin 25% din numărul celor înscriși în listele permanente.