vineri

29 martie, 2024

13 februarie, 2016

iohannis munchenPreședintele Klaus Iohannis, care participă la Conferința de Securitate de la Munchen, a ținut sâmbătă un discurs, în cadrul panelului cu tema „Între reasigurare și reangajare? Viitorul NATO”, în care a repetat importanța “crucială” a zonei Mării Negre în actualul context geopolitic.

Șeful statului român s-a referit și la criza refugiaților, care pune în pericol inclusiv proiectul european, și despre cooperarea NATO-UE și necesitatea unui “angajament consolidat și autentic, manifestat reciproc, de fiecare organizație”.

Principalele declarații ale președintelui Klaus Iohannis:

  • Din exterior, ne confruntăm simultan cu provocări multidimensionale, atât din est, cât și din sud. Deși de natură diferită, acestea sunt cruciale pentru securitatea euroatlantică. Eroziunea valorilor și a normelor, precum și încălcarea principiilor fundamentale ale dreptului internațional ne-au adus în punctul în care ne aflăm în prezent.
  • Situația actuală este, de asemenea, efectul unei lipse de voință politică și hotărâre manifestată de anumite state și de alți actori de a respecta principiile, normele și instrumentele care au fost construite de-a lungul deceniilor.
  • O amenințare crescândă a terorismului, precum și un flux de migranți fără precedent exercită o presiune suplimentară asupra Europei. Criza migranților, în mod special, ne-a demonstrat potențiala fragilitate a construcției europene și eficiența limitată a instituțiilor noastre.
  • Nu cu mult timp în urmă, principala temă de pe agendă era extinderea. Acum, trebuie să găsim soluții pentru a menține soliditatea și unitatea Uniunii Europene, proiectul european însuși fiind sub semnul întrebării. Toate aceste provocări cu care ne confruntăm acum nu doar pun la îndoială securitatea; ele distrug încrederea, în sânul societăților noastre, între oameni, țări și actori politici internaționali.
  • Ne regăsim acum într-o situație care reclamă mai mult decât reacție și adaptare la circumstanțe și la evoluții continue ale mediului internațional. Trebuie să ne redefinim viitorul, plecând de la aceste realități.
  • În primul rând, ținând cont de contextul actual, trebuie să consolidăm NATO în calitate de garant al securității euroatlantice și să ne concentrăm asupra apărării colective, investind masiv în sectorul politic și în cel strategic.
  • Trebuie să prețuim puternica legătură transatlantică, completată de o contribuție europeană crescândă, în conformitate cu Declaraţia Summitului din Ţara Galilor.
  • Nu cred că trebuie să alegem între reasigurare și reangajare. Ele nu se exclud reciproc. Aș spune, mai degrabă, că trebuie să găsim echilibrul corect, astfel încât să transmitem un mesaj: suntem puternici și uniți, ne susținem reciproc, la fel cum ne susținem valorile și principiile, gata de a le apăra dacă este nevoie și, în același timp, dorim să reconstruim încrederea, deoarece ne dorim o lume mai sigură și mai bună.
  • Salut decizia SUA de a spori de patru ori bugetul destinat Inițiativei de Reasigurare Europeană. O consider o expresie a angajamentului privind securitatea în Europa și față de obiectivele noastre comune ca organizație.

Despre zona Mării Negre și rolul României în NATO

  • În lumina recentelor evenimente și având în vedere contextul geopolitic, zona Mării Negre se dovedește a fi crucială atât pentru securitatea regională, cât și pentru întreaga securitate euroatlantică. Nu ne putem permite să gândim limitat din punct de vedere strategic, iar competența și expertiza noastră pot contribui substanţial la soluţionarea problemelor care alcătuiesc arcul de instabilitate din zona Mării Negre.
  • În calitate de partener previzibil și de încredere în cadrul NATO, România rămâne un pilon al democrației și al stabilității în această regiune. Vom continua să fim o sursă de securitate la frontiera de est a NATO și a UE.
  • În acest an, am crescut bugetul destinat apărării și avem un acord, semnat de către toate partidele politice din România, conform căruia urmărim să atingem un nivel de cel puțin 2% din PIB pentru cheltuieli publice în domeniul apărării naționale, până în 2017.
  • România participă integral la consolidarea NATO. Aceasta include inițiative regionale, precum și angajarea constructivă a partenerilor și a altor actori relevanți.
  • În sfârșit, dar nu în ultimul rând, cooperarea și coordonarea NATO-UE reprezintă garanția securității și a prosperității. Avem nevoie de angajamentul consolidat și autentic, manifestat reciproc, de fiecare organizație.
  • Atât procesul de redactare a Strategiei Globale a UE, cât și pregătirea în vederea Summit-ului NATO din Polonia trebuie să asigure un rol important atât pentru flancul estic cât și pentru cel sudic, angajamentul de a consolida capacitatea de rezistență a societăților noastre, o viziune cuprinzătoare și acțiuni care să asigure continuitatea eforturilor deja întreprinse în zona Mării Negre, de asemenea foarte relevante din perspectiva securității energetice.

Conferinţa de Securitate de la Munchen, inițiată în 1963, este o conferinţă anuală de nivel înalt, axată pe politici de securitate internaţională.


A devenit în ultimele cinci decenii cel mai important forum independent pentru dezbaterea şi schimbul de vederi între decidenţii de cel mai înalt nivel – cu o medie de circa 350 de participanţi anual (inclusiv şefi de stat şi de guvern), din peste de 70 de ţări.

Ea abordează cele mai relevante chestiuni de securitate internaţională şi relaţia transatlantică în contextul securităţii europene şi a celei globale din secolul al XXI-lea.

Anul acesta, la Conferința de la Munchen participă 30 de şefi de stat şi de guvern şi peste 70 de miniştri de Externe şi Apărare.

Pe agendă se află discuții despre criza refugiaţilor, războiul din Siria şi viitorul securităţii europene.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. In lipsa unui proiect national postaderare, de reconstructie economica si industriala, care sa faca din Romania motor de dezvoltare economica si stabilitate la Marea Neagra, sintem un punct de dezintegrare economica, industriala si umana al zonei.Restul sint povestiri politice, SF…

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. In lipsa unui proiect national postaderare, de reconstructie economica si industriala, care sa faca din Romania motor de dezvoltare economica si stabilitate la Marea Neagra, sintem un punct de dezintegrare economica, industriala si umana al zonei.Restul sint povestiri politice, SF…

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: