Președintele Klaus Iohannis a promulgat, marți, legea privind majorarea salariilor din sectorul bugetar cu 10%, se arată într-un comunicat transmis de Administrația Prezidențială.
Din calculele Ministerului Finanţelor reiese că măsura, care nu se aplică angajaţilor ce au beneficiat deja de măriri salariale (angajații din sistemul medical sau cei din învățământ), ar avea un impact bugetar de 5,59 de miliarde de lei (aproximativ 1,3 miliarde de euro).
Majorarea salariilor din administrația publică a fost introdusă sub forma unui amendament, în comisiile reunite pentru muncă și sănătate din Parlament, cu o zi înainte de votul final din plenul Camerei Deputaților pe tema majorărilor de salarii din sectorul sanitar.
Inițiatorul amendamentului este deputatul PSD Adrian Solomon. În ședința comisiilor, parlamentarii PNL au refuzat să voteze majorarea salariilor, motivând că amendamentul nu a fost însoțit de un studiu de impact. A doua zi, PNL a votat pentru măririle propuse de PSD.
Majorarea cu 10 la sută a salariilor din sectorul public vine după ce fostul guvern nu a reușit să finalizeze proiectul legii salarizării unitare.
Din proiecțiile Consiliului Fiscal, deficitul bugetar ar urma să urce anul viitor la 3,3-3,5% din PIB, în vreme ce din cifrele prezentate de fostul ministru al Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, bugetul ”lasat moștenire” Guvernului Cioloș ar urma să aibă un deficit de 2,95% din PIB.